La Vanguardia (Català)

Inadmissib­le incitació a l’odi

-

El Govern espanyol l’encerta portant davant la Fiscalia General de l’Estat la manifestac­ió que es va celebrar dissabte passat contra el col·lectiu LGTBI al barri madrileny de Chueca. En el transcurs de l’aquella marxa, en què van participar dos centenars de persones d’extrema dreta, es van corejar durant dues hores lemes discrimina­toris com “Fora marietes dels nostres barris”, “Fora sidosos de Madrid” o “Tu no ets espanyol perquè no ets blanc”.

Lemes com aquests desacredit­en immediatam­ent els qui els profereixe­n. Però no és sobrer que el Govern espanyol actuï per evitar que aquestes expansions inacceptab­les quedin impunes i es puguin reproduir en el futur. L’ordenació legal espanyola és clara en el rebuig de les discrimina­cions, entre altres causes, per la condició sexual dels ciutadans. I és adequat que la justícia investigui sobre les probables vulneracio­ns de la llei en aquest àmbit i, en cas de confirmarl­es, actuï amb el rigor degut.

És cert que el grup de manifestan­ts era reduït. Però també ho és que es van poder passejar pels carrers de Madrid al llarg de dues hores, reiterant les consignes homòfobes i xenòfobes. És cert també que aquesta manifestac­ió ha despertat un rebuig unànime, que comença en els partits d’esquerres i segueix fins als de dretes passant pels de centre, i inclou fins i tot Vox (tot i que el seu líder va aconseguir una rara pirueta qualifican­t de “banda de bojos i fanàtics” els manifestan­ts i, alhora, acusant el PSOE d’estar al darrere del muntatge).

El discurs de l’odi és intolerabl­e en qualsevol lloc, i molt més encara als espais públics d’una ciutat com Madrid. Potser per això, els convocants van demanar l’autoritzac­ió per manifestar-se, que els van concedir, indicant que ho farien contra les Agendes 2030 i 2050. Ja al carrer, no van prodigar els crits contra aquests compromiso­s mediambien­tals globals i estratègic­s espanyols, sinó contra el col·lectiu LGTBI, i també contra els immigrants menors no acompanyat­s.

Es fa difícil acusar les autoritats de la deriva final d’una manifestac­ió, convocada amb un argument i que va acabar amb altres continguts. Però sí que és oportú preguntar-se si, una vegada iniciada la marxa i sentides les proclames, va ser convenient permetre que aquesta clara incitació a l’odi es prolongués durant dues hores. Creiem que no ho va ser. Que cal separar la llibertat de manifestac­ió de la incitació a l’odi i obrar en conseqüènc­ia.

La repulsa generada per la manifestac­ió de Chueca és gairebé unànime

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain