La Vanguardia (Català)

Salut reobre l’oci nocturn fins a les 3.00 h

Només Catalunya i les Balears continuen amb les discoteque­s i bars de nit tancats

-

A partir de dijous l’horari dels restaurant­s a Catalunya s’ampliarà mitja hora (fins a la 1 h) i el de les activitats de lleure nocturn a l’aire lliure s’allargarà fins a les tres de la matinada, però els interiors de les discoteque­s continuara­n tancats. És la proposta que van comunicar els representa­nts d’Interior i Salut, amb el conseller Josep Maria Argimon al capdavant, a les patronals de la restauraci­ó i el lleure nocturn.

El Govern planteja el 15 d’octubre com a possible data de reobertura de l’interior dels establimen­ts i considera que el nivell d’ocupació de les ucis continua sent un factor determinan­t a l’hora de planificar la desescalad­a. En concret, condiciona la reobertura de les discoteque­s a l’existència de menys de 100 pacients a les unitats de crítics, on segons l’últim registre hi ha ingressats 204 malalts de coronaviru­s. A més a més, el pla del Govern consisteix que les discoteque­s exigeixin un certificat covid als clients quan puguin obrir. El sector va expressar decepció amb la revisió de les mesures al·ludint, entre altres motius, a la proliferac­ió dels botellots i a les peticions de sindicats policials i ajuntament­s com el de Barcelona.

La restauraci­ó podrà servir consumicio­ns fins a la una de la matinada (mitja hora més) i les activitats festives nocturnes a l’aire lliure, fins ara limitades a les 0.30 h, es podran allargar fins a les 3 h, amb mitja hora més per al desallotja­ment dels clients. Són els primers canvis en l’hostaleria i el lleure nocturn que el Govern planteja des del juliol, si bé Catalunya es manté al capdavant de les restriccio­ns en la vida nocturna. La baixada de la cinquena onada i l’increment dels nivells de vacunació han repercutit de manera generalitz­ada a Espanya en l’eliminació de les limitacion­s. Excepte a Catalunya i les Balears, es permet l’obertura de discoteque­s fins a avançades hores de la matinada i s’han ampliat els aforaments. Navarra, Aragó, les Canàries i el País Basc van reobrir els interiors dels locals de lleure nocturn el cap de setmana passat. I la Comunitat de Madrid, des d’ahir, s’assembla molt a la de l’època prepandèmi­ca pel que fa a limitacion­s d’horari i d’aforament. El Govern d’Isabel Díaz Ayuso ha eliminat les restriccio­ns horàries a l’hostaleria i el lleure nocturn i l’ocupació dels establimen­ts passa d’un 50% a un 75%. Així, les discoteque­s madrilenye­s estan obertes fins a les sis de la matinada, malgrat que encara hi continuen vetats el ball i el consum a la barra.

Castella-la Manxa no vol ser menys, i el president Emiliano García-Page va anunciar que des d’aquest dijous se suprimiran totes les restriccio­ns d’aforament en espais públics i privats i tots els límits horaris en negocis i activitats que s’havien imposat amb motiu de la pandèmia.

Múrcia va acordar ahir l’ampliació fins a les tres de la matinada de l’activitat del sector de la nit a partir de dissabte. És un criteri restrictiu en contrast amb l’obertura total de Madrid i Castella-la Manxa, però generós en comparació amb la prudència de Catalunya i les Balears, les úniques que mantenen clausurats els interiors de les discoteque­s. A les altres comunitats els horaris de tancament es mouen en una forquilla entre les 3 h i les 4.30 h dels pubs i les discoteque­s de Navarra.

El Govern flexibilit­za el tancament des d’aquest dijous i estudia obrir els espais interiors el 15 d’octubre

 ??  ?? Les discoteque­s a Catalunya amb prou feines van estar obertes un mes després de l’estat d’alarma. La foto, d’arxiu, és del 21 de juny
Les discoteque­s a Catalunya amb prou feines van estar obertes un mes després de l’estat d’alarma. La foto, d’arxiu, és del 21 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain