La Vanguardia (Català)

Madrid decideix ara tancar la regió del 4 al 13 de desembre

- C. LÓPEZ/A. MARTIARENA

Madrid no deixa de sorprendre. Després de resistir-se d’allò més a tancar perimetral­ment la regió i els seus municipis, al·legant que el millor és aplicar intervenci­ons només als llocs més afectats, ara ha anunciat el tancament perimetral de la regió durant deu dies per evitar els desplaçame­nts del pont de la Constituci­ó, del 4 al 13 de desembre.

Ho va anunciar el viceconsel­ler de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, que va justificar aquest tancament per la necessitat de ser especialme­nt prudent i reduir al mínim la mobilitat a fi de frenar la pandèmia. La Comunitat de Madrid és conscient, com la resta, que si s’afluixa durant aquestes primeres setmanes de desembre és més que probable que no es pugui celebrar el Nadal, amb les pèrdues econòmique­s que això suposa.

Dimarts els responsabl­es de Madrid van donar a entendre que el més probable era que s’impedís sortir i entrar de la regió durant els quatre dies del pont. Amb tot, pocs s’esperaven això de tancar durant deu dies. No en va, per prohibir els desplaçame­nts en el pont d’octubre, amb Madrid castigada per la segona onada, es va haver de recórrer a l’estat d’alarma només per a la Comunitat de Madrid per poder tancar els municipis més afectats per la Covid19, com ara la ciutat de Madrid. En el pont següent, el de Tots Sants, Madrid va decidir aplicar el tancament només per dies, en contra del que establia el decret d’alarma que impera a tot el territori i en contra del que havia acordat amb les regions limítrofes de Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

I ara, amb una incidència acumulada en 14 dies amb menys de 300 casos per 100.000 habitants, el Govern d’Isabel Díaz Ayuso ha anunciat un tancament perimetral de deu dies, a més del mantenimen­t del toc de queda de les dotze de la nit a les sis del matí.

Des de l’equip presidenci­al s’argumenta com a motiu principal del tancament la singularit­at d’aquestes dates, quan sovint es detecta una mobilitat” més gran “cap a Madrid” que no pas de Madrid cap a fora. Per això els “criteris tècnics” ara aconsellen ser estrictes per permetre dur a terme una estratègia “més ambiciosa” de cara al Nadal.

La comunitat evita així entrar en conflicte amb el Ministeri de Sanitat, ja que el ministre, Salvador Illa, va certificar fa tot just dues setmanes que en qualsevol cas s’hauria d’aplicar la mesura durant almenys 7 dies.

La directora de Salut Pública, Elena Andradas, ha raonat que “en el moment que teníem una incidència més gran a la Comunitat de Madrid, aproximada­ment el 13 de setembre, vam prendre mesures de restricció per fer front a la situació”. “Una vegada s’ha baixat dels 300 casos

Després de resistir-se als tancaments perimetral­s llargs, ara Ayuso sorprèn amb un de deu dies

per 100.000 habitants hem fixat el llindar en 400 casos”, ha afegit.

Madrid aplicarà restriccio­ns durant 14 dies a partir de dilluns vinent, 23 de novembre, en sis noves zones bàsiques de salut, entre les quals l’elitista barri de La Moraleja (Alcobendas), mentre aixeca la mesura, que suposa el tancament perimetral i aforaments més reduïts que a la resta de la regió, en set àrees, de manera que en total seran 30 les zones tancades, una menys que en l’actualitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain