La Vanguardia (Català)

Trapero i la princesa

- Mayka Navarro

La Caputxeta Vermella, Hansel i Gretel, La Blancaneu i els set nans...

Al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, li agraden els contes amb final feliç. La seva primera setmana novament al capdavant de la policia va acabar ahir entre pirates, prínceps i princeses valents que lluiten contra els dolents i que guanyen amb la força imbatible del seu coratge i poder dels somriures.

Fa vuit anys que els Mossos d’Esquadra confeccion­en un calendari solidari que amb els beneficis que obtenen donen suport a una causa. Aquest any els protagonis­tes de les imatges són nens que lluiten contra el càncer i tots els diner recaptats aquest any aniran per a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC).

El calendari es pot adquirir a 600 establimen­ts que apareixen al web dels Mossos. Un almanac en què han participat diferents unitats de la policia i que ha comptat amb la participac­ió dels petits que, al costat dels mossos, recreen cada mes l’escena d’un conte.

Trapero va agrair als policies la seva implicació i va dedicar les últimes paraules de la intervenci­ó a explicar el final feliç d’un dolorós conte amb personatge­s reals que coneixen moltes famílies: “... i a tu gràcies, perquè quan el papa i la mama es perdien entre les onades de la tempesta, la teva força i el teu somriure ens van mantenir sempre surant”.

Aquesta primera setmana amb Trapero de tornada ha estat un aterratge en una pista coneguda de sobres però que necessitav­a tornar a trepitjar. Tal com va anunciar en la intervenci­ó a Sabadell després de la seva restitució, el major ha començat ja la ronda de trobades institucio­nals amb els responsabl­es de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, les policies municipals i les autoritats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Fiscalia.

Han estat trobades que com les que farà els pròxims dies a Madrid s’han dut a terme sense publicitat perquè Trapero entén que formen part de la normalitat institucio­nal de la policia i perquè ha decidit fermament sortir del focus mediàtic i està entossudit a aconseguir-ho.

El major ha compaginat aquestes tasques institucio­nals amb trobades amb comissaris i intendents dels Mossos als qui pregunta, escolta i amb qui en comptades ocasions comparteix els plans que té. Trapero ha estat treballant tota la setmana en la que serà la nova estructura de comandamen­t, un organigram­a que no ha d’estar ni escrit perquè no hi hagi filtracion­s i per al qual compta a tothora amb el criteri i la supervisió del comissari Ferran López.

A López i a Trapero se’ls ha vist aquests dies junts per les zones a l’aire lliure on està permès fumar del complex central d’Egara. “Són pin i pon, tot el dia junts, caminant amunt i avall”, explica un comandamen­t que treballa a les dependènci­es de Sabadell.

També ha volgut Trapero donarse alguns capricis aquesta primera setmana. Per això no va ser casual que dilluns a la tarda, després de la primera jornada, demanés als seus escortes d’acostar-se a la comissaria de Santa Coloma de Gramenet per visitar després la de Sant Cugat del Vallès.

“Se’l notava que havia vingut perquè li venia de gust ser aquí”. Explica l’inspector Ricard Fernàndez, cap des de fa pocs mesos de la comissaria de Santa Coloma i que assegura que el passeig del major traient el cap als despatxos i saludant la gent pels passadisso­s “va ser una injecció d’energia”.

Trapero va arribar de paisà i va advertir que no es tractava d’una visita oficial, sinó d’una parada que li venia de gust fer el seu primer dia per estar una estona amb els policies de la comissaria enclavada al barri on va néixer i es va criar. “Mirava per les finestres i ens anava explicant que les coses han canviat molt poc”. Va venir amb temps. Va saludar sense presses. I tot i que sense abraçades per la pandèmia es va emocionar quan es va retrobar amb el mosso Josep Marimón, amb qui jugava als carrers costeruts del barri colomenc de la Guinardera i amb qui va coincidir a l’escola de la policia. De camí a casa, es va voler aturar a l’altra comissaria que forma part del seu escenari vital, Sant Cugat, on fa anys que viu amb la seva família i on els veïns l’han protegit i acompanyat aquests últims temps amb molt respecte i normalitat.

El subinspect­or Daniel Rodríguez, cap de la comissaria de Sant Cugat, s’emociona encara recordant la visita. Aquest policia veterà va treballar a l’oficina del major Joan Unió i al seu actual despatx hi ha una foto del dia del comiat en què entre d’altres apareix un joveníssim Trapero. “Crec que no s’hi va fixar i jo no l’hi vaig mostrar”.

Rodríguez va conèixer Trapero quan el major era un gran inspector liderant tertúlies al Miguelín, el bar de davant de la comissaria. “Va ser una sorpresa majúscula. Va saludar els policies amb qui es va creuar amb moltíssim afecte”, i afegeix que va ser capaç d’“encomanar-nos les ganes amb què ha tornat”.

Una primera setmana plena en què va trobar el moment per cedir la seva gorra a la subhasta de la campanya de Ràdio Barcelona Cap nen sense joguina.

I vet aquí un gat, i vet aquí un gos, i vet aquí que aquest conte ha començat...

El major dedica el primer acte a presentar el calendari dels Mossos per a les famílies de nens amb càncer

El cap va visitar amb calma aquesta setmana els mossos de les comissarie­s de Santa Coloma i Sant Cugat

 ?? MOSSOS D'ESQUADRA ?? Acte solidari
El major Josep Lluís Trapero amb un exemplar del calendari que han fet els Mossos i que es va presentar ahir a Barcelona
MOSSOS D'ESQUADRA Acte solidari El major Josep Lluís Trapero amb un exemplar del calendari que han fet els Mossos i que es va presentar ahir a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain