La Vanguardia (Català)

La reina Elisabet II i el duc d’Edimburg celebren 73 anys de casats

El matrimoni de la reina d’Anglaterra és el més llarg de la història de la corona

- ELENA CASTELLS

El 20 de novembre del 1947 la princesa Elisabet d’Anglaterra es casava amb el tinent Philip Mountbatte­n, de sang reial grega i danesa. 73 anys després, la reina, de 94 anys, i el duc d’Edimburg, de 99, han celebrat aquesta data tan assenyalad­a junts al palau de Windsor, on estan confinats des del mes de març passat. No han pogut fer una celebració amb la resta de la família reial per culpa de les restriccio­ns del coronaviru­s, però han rebut un regal molt especial: una targeta de felicitaci­ó feta pels seus besnets, els prínceps Jordi, Carlota i Lluís, fills de Guillem i Caterina, els ducs de Cambridge. Feliços i somrients s’han fotografia­t la reina i el seu marit contemplan­t l’obsequi dels petits de la família en una fotografia que ha difós el Palau de Buckingham.

En un gest de complicita­t als seus primers dies de matrimoni, la reina llueix un fermall d’un crisantem, fet de safirs i diamants, que va utilitzar per a les fotografie­s fetes a Broadlands, la casa deHampshir­e de l’oncle de Felip, Lord Mountbatte­n, on van passar els seus primers dies de la lluna de mel. També va portar aquesta joia durant les seves noces de diamant, quan la parella es va divertir recreant la lluna de mel i va passar uns dies en aquesta casa del sud d’Anglaterra per celebrar els 60 anys de matrimoni.

Aquest aniversari té lloc en un moment en què la vida de la monarca torna a estar d’actualitat gràcies a l’estrena de la quarta temporada de The Crown, la sèrie de Netflix que recrea la vida de la reina Elisabet i que en aquests últims capítols se centra en la dècada dels vuitanta.

La parella es va conèixer al casament de la cosina del príncep Felip, la princesa Marina de Grècia, i el príncep Jordi, duc de Kent, oncle de la reina, el 1934. Ella tan sols tenia 7 anys, i ell 13. Com a membres de famílies reials, van coincidir des d’aleshores en molts altres esdevenime­nts.

Una Elisabet adolescent es va fixar en Felip amb uns altres ulls mentre visitava l’Acadèmia Naval britànica on ell es formava. A partir d’aquell moment, la futura monarca “no va pensar mai en ningú més”, segons paraules de la cosina del príncep, Lady Pamela Hicks. Quan Felip va tornar de la Segona Guerra Mundial vuit anys després, el festeig de la parella es va formalitza­r. Amb tot, el futur duc d’Edimburg va tenir problemes per ser acceptat per la corona, ja que la seva família va ser exiliada de Grècia sense terra ni fortuna. Però l’amor d’Elisabet va ser tenaç. El juliol del 1947, dos anys després que s’acabés la guerra, es va anunciar el seu compromís i la parella es va casar el 20 de novembre del 1947 a l’abadia de Westminste­r, el mateix lloc on els seus pares van contreure matrimoni l’abril del 1923, i tres anys després va néixer ella. Elisabet només tenia 21 anys quan va passar per l’altar. Es tracta del matrimoni més longeu que ha tingut la corona britànica.

El 1952 es va convertir en reina, i el seu regnat és el més llarg de tota la història de la corona britànica. Amb 99 anys, Felip d’Edimburg també és el consort més longeu de la institució. Mentre la reina continua complint amb els seus deures, el príncep Felip es va retirar de la vida pública fa tres anys.

Però aquesta llarga història d’amor sempre ha conviscut amb l’ombra de la sospita de les infidelita­ts d’ell. Tot i que hi ha molta literatura respecte d’això, cap investigac­ió –per a un llibre, una sèrie o una pel·lícula– no ha pogut acreditar mai una relació extramatri­monial. Sempre han existit rumors sobre Felip i les seves aventures, però gairebé totes les dones que podrien haver tingut una relació amb ell han mort i, per descomptat, el duc d’Edimburg s’emportarà el secret a la tomba.

La parella té quatre fills, Carles, Anna, Andreu i Eduard, vuit nets, Guillem de Cambridge, Enric de Sussex, Zara Tindall, Peter Philips, Beatriu i Eugènia de York, i Lluïsa i Jacob de Wessex, i vuit besnets.

El matrimoni ha hagut de conviure amb l’ombra de la sospita de les infidelita­ts del duc d’Edimburg

 ??  ??
 ?? CHRIS JACKSON / AFP ?? 2020. La reina, de 94 anys, i el príncep Felip, de 99, llegeixen la targeta que els han fet els seus besnets Jordi, Carlota i Lluís
CHRIS JACKSON / AFP 2020. La reina, de 94 anys, i el príncep Felip, de 99, llegeixen la targeta que els han fet els seus besnets Jordi, Carlota i Lluís
 ?? KEYSTONE / GETTY ?? 1947. La parella es va casar el 20 de novembre a l’abadia de Westminste­r; ella tenia 21 anys i ell, 26
KEYSTONE / GETTY 1947. La parella es va casar el 20 de novembre a l’abadia de Westminste­r; ella tenia 21 anys i ell, 26
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain