La Vanguardia (Català)

El CEO accentua l’avantatge d’ERC sobre Junts i deixa el PSC tercer

Creix el rebuig de la independèn­cia, però el vot secessioni­sta fregaria el 51%

- CARLES CASTRO

Els sondejos es multipliqu­en com una pandèmia demoscòpic­a i les expectativ­es electorals es reajusten a cada instant. El Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t (CEO), que al juliol va arribar a dibuixar un empat entre ERC i JxCat, accentua l’avantatge dels republican­s en el seu últim lliurament, la tercera onada del baròmetre d’opinió pública va tancar el treball de camp el 7 de novembre. De fet, l’anterior sondeig –l’enquesta sociopolít­ica de l’octubre– ja atorgava a ERC un marge de quatre escons sobre els seguidors de Carles Puigdemont. Ara aquell avantatge podria arribar a nou diputats i a gairebé sis punts a la cita del 14-F.

L’altra gran cruïlla de l’escenari català –la correlació entre partidaris i oposats a la independèn­cia– també registra algun canvi, en un context de caiguda de la participac­ió de gairebé 15 punts. Si a començamen­ts d’octubre les formacions sobiranist­es eren un 47,7% dels vots, ara se n’anirien per sobre d’un 50%, tot i que amb el concurs d’un quart passatger: el PDECat, que després de la ruptura amb Puigdemont treu cap per primera vegada en un sondeig amb una estimació de vot d’un 2,4% i opcions d’obtenir un escó al Parlament.

Aquesta correlació podria portar l’independen­tisme fins a un total de 76 diputats. Els entre quatre i sis escons que perdria JxCat sobre els 34 actuals els compensari­a l’alça d’ERC (fins a cinc més que els 32 que va tenir el 2017), l’avenç de la CUP (entre dos i quatre més) i el solitari parlamenta­ri del PDECat. En conjunt, el sobiranism­e obtindria entre tres i sis diputats més que ara i una sòlida majoria absoluta, per a la qual n’hi hauria prou amb Esquerra, Junts i el PDECat, sense l’assistènci­a de la CUP. L’altra majoria alternativ­a –el tripartit d’esquerres amb ERC, socialiste­s i comuns– podria obtenir fins a 69 escons.

Al camp oposat a la independèn­cia, la fragmentac­ió seria encara més gran, amb cinc formacions que inclourien des de l’esquerra a la ultradreta. El PSC es consolida a la tercera plaça, tant en vot (16,8%) com en escons (23), per darrere de JxCat, i seguit ja a gran distància del guanyador dels comicis del 2017: Ciutadans. El partit taronja perdria ara 15 punts i fins a 23 escons respecte als 36 que va collir fa tres anys.

I, finalment, apinyats en una estimació de vot molt semblant (i amb vuit escons per a cadascun), se situarien els comuns amb un 7,2% (tres dècimes menys que ara), el PP (amb un 7%, i gairebé tres punts més) i Vox (que irrompria amb un 6,4%). En total, entre 59 i 62 diputats i una taxa de vot global d’un 49%.

L’alça sobiranist­a coincideix amb un reflux del suport a la independèn­cia, ja que el rebuig a la secessió puja en un mes d’un 46% a yb 49%, mentre que els partidaris de la ruptura cauen gairebé dos punts i es queden per sota d’un 44%. L’avantatge dels contraris a la independèn­cia va arribar a superar els vuit punts el juliol, quan el rebuig va depassar un 50%. Paral·lelament, el conflicte territoria­l –fins al febrer la principal preocupaci­ó dels catalans– es manté en la tercera posició de la llista de problemes.

Així mateix, el sondeig indaga sobre el vot en unes eleccions generals, que amb prou feines registrari­a canvis: lleu descens de Ciutadans, JxCat, comuns i la CUP, i un lleuger avenç de PP, socialiste­s i ERC. Finalment, la percepció de la corrupció política entre la ciutadania deixa una dada desoladora: un 89% creu que aquesta xacra està molt o bastant estesa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain