La Vanguardia (Català)

L’estrateg d’Iglesias nega un finançamen­t irregular a Podem

- CARLOTA GUINDAL

El secretari de comunicaci­ó i responsabl­e de les campanyes de Podem, Juanma del Olmo, va defensar ahir davant el jutge que investiga el finançamen­t del partit de Pablo Iglesias la legalitat del contracte amb la consultora Neurona per a les eleccions del 28 d’abril del 2019.

Segons fonts presents a l’interrogat­ori consultade­s per La Vanguardia, tant el titular del jutjat d’instrucció 42 de Madrid, Juan José Escalonill­a, com la fiscal van centrar les preguntes a Del Olmo, citat com a investigat, en per què i com es va contractar Neurona.

La mà dreta d’Iglesias –que actualment també és director d’estratègia i comunicaci­ó de la Vicepresid­ència segona del Govern central– va explicar que a mitjans del 2018 el responsabl­e de la consultori­a, César Hernández, va contactar amb ell. Volia presentar-li la feina que feia amb altres candidats a Llatinoamè­rica, com a Mèxic i Colòmbia. Durant aquell temps, el responsabl­e de Neurona li va mostrar treballs realitzats i van compartir opinions sobre comunicaci­ó política.

Quan, el febrer del 2019, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar l’avançament de les eleccions després de no aconseguir un acord per tirar endavant els pressupost­os, va ser Hernández qui es va tornar a posar en contacte amb Del Olmo.

“Vaig veure que era una empresa solvent”, va explicar Del Olmo al jutge durant l’interrogat­ori. Un cop el partit va tancar els seus pressupost­os, el responsabl­e de campanyes es va posar en contacte amb Hernández per tancar els serveis i el preu per les feines acordades. “Tenien la confiança necessària per fer la feina”, va indicar Del Olmo, que va insistir que “els treballs van ser reals i estan demostrats”.

De fet, la formació lila ha aportat al jutjat els vídeos electorals de Neurona per a la campanya. El jutge ha requerit a la brigada d’investigac­ió de blanqueig de capitals i anticorrup­ció que investigui l’autoria i la data de la seva realitzaci­ó, i “qualssevol de les altres dades informàtiq­ues que es puguin obtenir dels vídeos esmentats”, tal com recull una providènci­a a la qual ha tingut accés aquest diari.

A la resolució, Escalonill­a també

Del Olmo defensa davant el jutge el contracte del partit lila amb la consultori­a Neurona

ordena que s’investigui el compte de Neurona en què el 29 de març del 2019 es van transferir 75.000 euros des del compte electoral de Podem.

El jutge va iniciar aquesta investigac­ió després d’una denúncia davant la Guàrdia Civil d’un exadvocat de la formació, José Manuel Calvente, que havia estat acomiadat. L’instructor ha tancat diverses línies de la investigac­ió oberta inicialmen­t, però manté la referida a la contractac­ió de Neurona en la campanya electoral.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Del Olmo i Iglesias en una compareixe­nça
DANI DUCH / ARXIU Del Olmo i Iglesias en una compareixe­nça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain