La Vanguardia (Català)

La duquessa de Downing Street

És encantador­a i enginyosa com Ana Bolena, i manipulado­ra i ambiciosa com Lady Macbeth. Ha canviat la imatge de Boris Johnson i cada cop influeix més en les seves decisions polítiques

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al CARRIE SYMONDS

Dennis Thatcher deia que el secret de ser un bon consort era “ser sempre present, però mai allà”; Theresa May definia Philip com la seva “roca”, la persona que li servia un whisky i li feia l’esmorzar els dies dolents; Cherie Blair, prestigios­a advocada, es considerav­a (amb raó) al mateix nivell intel·lectual que Tony; Samantha Cameron, exitosa empresària, va empènyer David a la legalitzac­ió del matrimoni gai i a donar la benvinguda a refugiats sirians; Sarah Brown dirigia una organitzac­ió caritativa; Clementine Churchill aconsellav­a el seu marit en qüestions no només polítiques sinó també militars, el treia del pou en els seus freqüents atacs depressius, reescrivia els seus discursos i evitava que fes ximpleries. “Si no fos per mi –va redactar en una nota en ocasió del seu 40è aniversari de noces–, la Gran Bretanya no hauria guanyat la guerra”.

I Carrie Symonds? Carrie és diferent de totes les seves predecesso­res, començant pel fet que és l’única primera dama en la història del

Regne Unit que no està casada amb el premier, sinó que és la seva promesa. I la més jove en 173 anys d’història d’aquest país. De fet, fins ara cap líder britànic havia viscut en el número 10 amb una dona que no fos la seva esposa.

Els últims dies Symonds ha adoptat un paper molt més actiu a la política del Regne Unit, influint decisivame­nt en l’acomiadame­nt de Dominic Cummings, fins ara l’assessor més influent del seu marit, i de Lee Cain, responsabl­e de Comunicaci­ons que estava a punt de ser promociona­t a cap de Gabinet. Ha estat comparada amb Lady Macbeth –forta, ambiciosa, cruel, manipulado­ra...– i amb Ana Bolena –enginyosa, xarlatana, plena de confiança, amb un temperamen­t explosiu...–. Però en realitat és la “duquessa de Downing Street”, com Caterina és la de Cambridge, Meghan la de Sussex, i Camil·la la de Cornualla. Les altres manen en la iconografi­a dels Windsor, ella en la del número 10.

Que un consort trobi l’equilibri perfecte entre la seva funció pública i el seu suport personal al primer o la primera ministra no és tasca fàcil. A Dennis Thatcher se li lloava que exercís d’element estabilitz­ador, però se’l criticava per interessar-se més pel golf i els gintònics que per les qüestions de govern; de Cherie Blair es deia que li agradaven massa els diners (no es va oblidar mai d’haver malvenut el pis de la família a Islington per traslladar­se a Downing Street); Philip May, un banquer d’inversió, no va dubtar a donar les seves opinions sobre el Brexit; Mary Wilson, Norma Major i Audrey Callaghan han estat menystingu­des (injustamen­t) per fer de mestresses de casa i acontentar-se amb servir el te i els entrepans en les reunions socials.

Carrie té 32 anys, vint-i-quatre més que Boris (amb qui té un fill de set mesos), però el seu caràcter és fort i no dubta a exercir la seva influència. No només en l’acomiadame­nt de Cummings i Cain, sinó en la necessitat de donar una nova orientació al Govern, amb més èmfasi en el consens i menys en la revolució permanent. En millorar les relacions amb els diputats i el grup parlamenta­ri conservado­r, que estaven pràcticame­nt destruïdes. Li interessen molt les causes mediambien­tals i de protecció dels animals (va intervenir per impedir una matança massiva de teixons), i és el motor darrere de les decisions del seu promès de prohibir la compra de cotxes de gasolina i dièsel d’aquí deu anys, i que els habitatges de nova construcci­ó no tinguin calderes de gas. No només ha posat a dieta el seu nòvio (que ara surt a córrer cada dia i menja bròquil i bledes, convençut que el coronaviru­s el va atacar fort pel seu sobrepès), sinó que si fos per ella faria aprimar fulminantm­ent tot el país.

Però en realitat és una ultraconse­rvadora, ortodoxa del Brexit, unionista a ultrança, sense més interès per la distribuci­ó de la riquesa o la justícia social. Filla il·legítima, fruit d’un embolic entre un dels fundadors de l’Independen­t i una advocada d’aquest diari estant tots dos casats, la mare es va encarregar de criar-la i el pare de pagar-li l’educació en una escola privada de Londres que costava 25.000 euros a l’any. Va estudiar Història de l’Art i Teatre a la Universita­t de Warwick, però la seva carrera com a actriu va acabar com el rosari de l’aurora, quan no va aconseguir un paper secundari en una pel·lícula protagonit­zada per Keira Knightley.

Symonds es va reciclar com a experta en Comunicaci­ons, ocupant diverses posicions en el Partit Conservado­r entre el 2009 i el 2017, però va haver de renunciar com a màxima responsabl­e després de veure’s embolicada en un escàndol de despeses, acusada de passar massa factures de taxis (ella diu que va ser una revenja interna).

Va conèixer Boris el 2010, treballant a la seva campanya per a la reelecció com a alcalde de Londres, quan ell (un faldiller empedreït) estava casat. En una dècada s’ha convertit en la seva promesa, ha canviat la seva imatge i la seva guàrdia pretoriana i ha ascendit “duquessa de Downing Street”.

És una conservado­ra preocupada pel medi ambient, l’obesitat i els drets dels animals

 ?? LEON NEAL / GETTY ?? De 32 anys (24 anys més jove que Boris), Carrie és l’única primera dama en la història britànica que no està casada amb el primer ministre, amb qui té un fill
Primera dama no casada.
LEON NEAL / GETTY De 32 anys (24 anys més jove que Boris), Carrie és l’única primera dama en la història britànica que no està casada amb el primer ministre, amb qui té un fill Primera dama no casada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain