La Vanguardia (Català)

El Cercle d’Economia demana d’invertir en Sanitat un 1% més del PIB

L’entitat reivindica la importànci­a de la salut en l’economia

- DOLORS ÁLVAREZ

El Cercle d’Economia, que presideix Javier Faus, va emetre ahir una nota d’opinió en què planteja la necessitat que l’Estat inverteixi fins a un 1% més del PIB en Sanitat, 12.240 milions, amb l’objectiu d’acostar-se a la mitjana de la Unió Europea.

El Cercle d’Economia estima que a Espanya la despesa sanitària s’hauria d’incrementa­r en 12.240 milions d’euros en l’horitzó de cinc anys, una quantitat equivalent a l’1% del PIB, i aposta per la col·laboració publicopri­vada per augmentar l’eficiència del sector. Així ho assenyala en la seva última Nota d’Opinió, en la qual considera un error “enfrontar economia i salut en una falsa dicotomia, perquè l’economia no es començarà a normalitza­r fins que no es puguin garantir les condicions de salut en la majoria de la població”.

L’augment de la despesa sanitària en aquells 12.240 milions que, segons el Cercle, s’hauria de reflectir en el debat els pressupost­os generals de l’Estat, “ens situaria també en la mitjana de la despesa sanitària total, pública i privada, de la Unió Europea, que representa el 9,9% del PIB en el seu conjunt”, afirma l’entitat que presideix Javier Faus. Són les conclusion­s de la seva comissió d’experts en ciències de la salut que lidera Andreu Mas Colell i que ahir van ser presentade­s en un acte al qual va assistir el ministre Salvador Illa.

“No es tracta només de gastar més, sinó de gastar millor”, afegeix el document, que aposta per reforçar “la col·laboració publicopri­vada”. Si bé es considera que l’Administra­ció “ha d’assumir el lideratge”, el Cercle reclama “confiança en la iniciativa privada”. “Pot materialit­zar-se no només en concerts assistenci­als, sinó també en promoció d’R+D, participac­ió en fons de capital biomèdics, o finançamen­t de projectes d’inversió a llarg termini”, afegeix el Cercle.

La tesi és que el sector de la salut està cridat a ser fonamental en la recuperaci­ó post-Covid. “Per ser una peça indispensa­ble per assolir l’objectiu de protecció de la salut, per la seva capacitat d’integració en una societat que la pandèmia ha fet encara més desigual i, alhora, per la seva capacitat tractora de l’economia”, argumenta el Cercle, que admet que és un sector que aporta també ocupació de qualitat.

L’entitat admet que les mancances que s’han posat en relleu amb la pandèmia mostren “la necessitat d’implementa­r una reforma de la política de recursos humans centrada en cuidar el talent i en la retribució dels nostres profession­als que han demostrat, amb escreix, el valor de la seva feina, i la productivi­tat dels quals dependrà, en gran manera, dels equips i de la investigac­ió que tinguin al seu abast”.

Per al Cercle, és imprescind­ible disposar d’uns serveis de salut conformes amb el desenvolup­ament econòmic i social del país. “Necessitem donar suport a iniciative­s d’investigac­ió i de millora de la productivi­tat abordant projectes d’investigac­ió i de millora de la productivi­tat abordant projectes ambiciosos de digitalitz­ació i d’avenços en equips i tecnologia per poder ampliar les capacitats del sistema”, prosseguei­x el document. Tot amb l’objectiu de poder afrontar situacions de xoc com les que s’han viscut aquests mesos en hospitals, residèncie­s i centres d’atenció primària. “Una bona estructura de dades sanitàries, que ens permeti bé avaluar què aporta més valor en salut, és fonamental”, insisteix.

Com a exemple, cita que “hauríem de ser capaços, en aquestes circumstàn­cies tan peremptòri­es, de generar els consensos polítics necessaris per desencalla­r els projectes d’infraestru­ctures pendents com l’ampliació de l’hospital Clínic de Barcelona”. Perquè, segons s’argumenta al document, la victòria sobre la Covid-19 dependrà en gran part dels avenços científics i per això es necessiten centres sanitaris de referència, amb projectes que permetin aprofitar els fons europeus de recuperaci­ó.

La col·laboració publicopri­vada i la inversió en investigac­ió, claus per a l’economia post-Covid

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? Javier Faus, president del Cercle d’Economia
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA Javier Faus, president del Cercle d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain