La Vanguardia (Català)

Vides paral·leles

- Antoni Puigverd

Els casos del rei emèrit i de l’expresiden­t Pujol s’assemblen. Alguns joancarlis­tes sostenen que els comptes del rei a l’estranger responen a la necessitat de disposar d’un bon coixí econòmic a l’exterior en previsió que es repetís la història del pare i l’avi, que havien conegut l’exili, no sempre en condicions de confort. Doncs bé, quan l’expresiden­t de la Generalita­t va confessar que tenia una deixa a Andorra –uns milions heretats del seu pare– va circular l’argument que Florenci Pujol havia obert el compte andorrà poc després del 23-F, pensant en els seus nets i malfiant-se de les dèries polítiques del fill, que ja havia conegut la tortura i la presó durant el franquisme (la Generalita­t, per altra banda, no ha estat mai un poder segur, com demostra la detenció del president Companys a l’exili, afusellat poc després a Montjuïc). Aquestes justificac­ions, ben diferents d’arrel, coincideix­en

Sense crítica constructi­va, un governant caurà sempre en greus errors

en el perill (hipotètic, però no menyspreab­le) que ombrejava la vida d’ambdós personatge­s.

Una altra semblança és l’omertà amb què es van ocultar durant anys les actuacions incorrecte­s tant del rei emèrit com de la família Pujol. Tothom coneixia les trapelleri­es de Jordi Pujol jr. Tothom sabia que es presentava als ajuntament­s de Convergènc­ia amb una tarja de visita i que quan l’alcalde llegia els cognoms “Pujol i Ferrusola”, gairebé quadrant-se militarmen­t, li preguntava: “Què se li ofereix?”. De la mateixa manera, els rumors sobre la vida sentimenta­l del rei Joan Carles i sobre les seves amistats perilloses amb els xeics del petroli corrien de boca en boca. Però ningú gosava dir, com el nen del conte: “El rei va nu”.

Tant Pujol com el rei són personatge­s carismàtic­s que han tingut un paper capital (incomparab­le, però certament imprescind­ible) en la transició del franquisme a la democràcia, en la consolidac­ió d’una Constituci­ó autonomist­a i en la creixent prosperita­t del país, ara col·lapsada per tantes crisis. El carisma i la importànci­a d’aquests dos personatge­s va generar entorn seu una guàrdia de corps política i mediàtica que feia molt difícil, no pas la crítica frontal (ja que sempre hi va haver republican­s i antipujoli­stes), però sí la crítica constructi­va, sense la qual un governant caurà inevitable­ment en greus errors.

Jordi Pujol i el rei emèrit són tipus molt diferents. Per tarannà, intel·ligència i sentit moral. Però coincideix­en en un últim gest: són més o menys culpables del que se’ls acusa, però, en el darrer moment, s’han immolat davant la història per salvar els fills.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain