La Vanguardia (Català)

El Parlament torna a debatre sobre la monarquia malgrat els límits del TC

Cs, PSC i PP retreuen al Govern que parli del Rei i no se’ls convoqui per la Covid-19

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO TORREGROSA

Demà no serà la primera vegada que durant aquesta legislatur­a el Parlament debati sobre la monarquia. Des de finals del 2018 la Cambra catalana ha reclamat, entre altres coses, l’abolició de la institució i l’abdicació del Rei, i l’ha reprovat, sobretot pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017. El Tribunal Constituci­onal (TC) ha posat límits al debat i ha tombat aquelles resolucion­s que reproven Felip VI. També va declarar inconstitu­cional una comissió d’investigac­ió sobre la institució. Sigui com sigui, a la sessió de demà, el sobiranism­e torna a posar la monarquia en el punt de mira, aquest cop per la sortida fora d’Espanya del rei emèrit. Ho farà a petició expressa del president Quim Torra i delimitat pel TC, que va advertir Torrent i els membres de la Mesa de conseqüènc­ies penals i va proposar a la Fiscalia que els investigui per desobedièn­cia.

N’hi ha, d’antecedent­s. A l’octubre del 2018 es va aprovar una resolució dels comuns que el TC va declarar inconstitu­cional el juliol del 2019. Uns dies després els grups independen­tistes, aquest cop sense els comuns, van reafirmar la seva reprovació. L’octubre de l’any passat també el TC va evitar que es posés en marxa l’esmentada comissió d’investigac­ió, i al novembre, després de les eleccions generals, el TC va impedir per endavant que s’inclogués un altre cop la reprovació al Rei. Però de manera simbòlica, els partits la van incloure tot lamentant-ne la censura prèvia.

A més, en l’últim ple es va aprovar el dictamen de la comissió d’investigac­ió del 155, on es demanava l’abdicació de Felip VI, una investigac­ió “sobre la corrupció de la monarquia” i un referèndum a tot l’Estat espanyol sobre la institució. I es reprovava l’“actitud” del Monarca.

El tema que proposa ara com a objecte de debat el president de la Generalita­t és “el posicionam­ent institucio­nal de la Generalita­t”. Grups i subgrups parlamenta­ris podran presentar un màxim de dues propostes de resolució. Caldrà veure en quin sentit es formulen i si algunes tornen a plantejar qüestions ja tombades per l’Alt Tribunal.

Sembla clar que els independen­tistes demanaran altra vegada l’abdicació del Rei i que el tornaran a reprovar. Per això últim va actuar el TC. Així ho reconeixen des de JxCat, que al seu torn està a l’expectativ­a del que puguin votar els comuns, especialme­nt davant d’una reclamació de referèndum sobre la monarquia.

Meritxell Budó, consellera de Presidènci­a i a les files dels postconver­gents, en va donar alguna pista dimarts. En una entrevista a Europa Press, va demanar una amnistia immediata per a tots “els represalia­ts” per injúries a la Corona i va confiar que seria una de les propostes de resolució que es discutiran demà al Parlament. Els comuns en un comunicat el mateix dia demanaven de despenalit­zar aquest delicte. Potser no estan tan lluny.

Amb tot, a ningú se li escapa que el debat de demà al Parlament és un mer posicionam­ent polític i que s’inscriu en el clima preelector­al que es viu a Catalunya. L’atenció es pot centrar en el PSC i Catalunya en Comú-Podem. A banda de mobilitzar l’electorat independen­tista, socialiste­s i comuns assumeixen que amb la convocatòr­ia del ple, Torra també pretén desgastar-los forçant-los a pronunciar-se.

De tota manera, ahir ja hi va haver qui va acusar Torra d’intentar desviar l’atenció. Eva Granados, portaveu dels socialiste­s al Parlament, va lamentar que el president no convoqui els diputats per parlar de rastrejado­rs de la Covid-19, de les beques menjador o “sobre reconstruc­ció” –es queixa que encara no ha rebut cap trucada– i creu que aquest ple no “és gens útil”, més si es té en compte que a l’últim ja es va parlar de la monarquia amb les conclusion­s de la comissió del 155.

Els comuns, d’altra banda, estan a favor del debat. “Creiem que és un debat que és al carrer i sobre el qual cal un debat”, apunten fonts del seu grup. Però lamenten que l’independen­tisme i, sobretot el cap del Govern, els posi en el punt de mira. “No entenem com el president, en lloc de construir un posicionam­ent republicà ampli i transversa­l a la societat catalana, aprofita l’ocasió per atacar els comuns i Unides Podem, l’única força republican­a de l’Estat”. Creuen que utilitza la qüestió “com a arma llancívola de cara a les properes eleccions catalanes”.

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco va qualificar d’“immoral” que Torra plantegi un debat sobre la monarquia per evitar “comparèixe­r per la seva calamitosa gestió de la pandèmia, amb els contagis disparats i el PIB per terra”. També el portaveu del PP, Santi Rodríguez, va lamentar que se’ls convoqui per parlar de la monarquia i no de la crisi actual.

Els comuns lamenten que el president de la Generalita­t aprofiti la qüestió per atacar-los a ells i a Unides Podem

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Membres del Govern van visitar ahir els terrenys on s’ubicarà el nou hospital universita­ri Josep Trueta
PERE DURAN / NORD MEDIA Membres del Govern van visitar ahir els terrenys on s’ubicarà el nou hospital universita­ri Josep Trueta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain