La Vanguardia (Català)

Autonomies i empreses acceleren l’arribada de turistes

Balears preveu portar 3.000 visitants alemanys abans de juliol

- MAITE GUTIÉRREZ

L’aixecament de les restriccio­ns al turisme per part del Govern central ha esperonat al sector dels viatges, que ha accelerat la seva reactivaci­ó aquesta setmana amb un augment de les ofertes i les obertures de rutes i establimen­ts.

L’aerolínia Ryanair ha anunciat la represa del 40% de les seves operacions previstes a partir de l’1 de juliol amb vols diaris des d’Irlanda, el Regne Unit, Bèlgica, Holanda i Alemanya cap a Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal i Xipre amb una agressiva política de preus que pot marcar la campanya d’estiu en la indústria aèria. Les cadenes hoteleres, que s’havien mostrat reticents a obrir durant la desescalad­a per falta de clientela, preveuen així mateix una tornada a l’activitat progressiv­a al llarg de juliol.

En aquest sentit, el grup Melià va confirmar ahir l’obertura de cinquanta hotels entre la segona quinzena de juliol i agost, concentrat­s sobretot a les Balears, Canàries, la costa andalusa i el llevant, on la companyia espera que es concentri el 70% de la demanda. Per primera vegada des de l’inici de l’estat d’alarma el nombre de reserves supera al de cancel·lacions, segons el director general d’operacions de la cotitzada, André Gerondeau, que aspira a una ocupació d’entre el 30% i el 40% aquest estiu. Agències de viatge i associacio­ns de càmpings confirmen també un increment de les recerques i consultes per reservar aquest estiu, sobretot a l’agost, la confirmaci­ó de les quals encara no està assegurada.

Les comunitats autònomes també han trepitjat l’accelerado­r per intentar captar turisme i salvar així milers de llocs de treball i evitar una caiguda estrepitos­a de la recaptació fiscal. La presidenta de les Balears, Francina Armengol, va revelar aquest dimecres alguns detalls del seu pla per portar turistes alemanys el juny de forma pilot. La previsió és que, abans de l’1 de juliol, arribin a les illes “entre 2.000 i 3.000” visitants per avaluar les mesures de seguretat sanitària que l’administra­ció balear ha acordat amb els empresaris turístics. La líder de l’Executiu balear considera crucial iniciar l’arribada de turistes al juny per posar-se al capdavant d’altres destinacio­ns, tant espanyoles com estrangere­s. “Ens dona un plus per a juliol i agost, i per continuar la temporada, que seria el desitjable”, va remarcar ahir durant una compareixe­nça pública.

Als territoris turístics amb més dependènci­a del visitant estranger estan molt pendents de les estratègie­s d’altres països mediterran­is amb un menor impacte del coronaviru­s, com Portugal, Croàcia o Grècia. El Govern grec té previst tancar acords de forma imminent amb una dotzena de països per reprendre el turisme a finals de juny, informa Reuters. La intenció de Grècia és ampliar aquests corredors turístics amb fins a 25 països més en funció de la seva situació sanitària, una llista d’“emissors escollits” que s’espera tancar aquesta setmana.

A Espanya, comunitats autònomes amb una tradició de turisme interior més gran es mostren també relativame­nt optimistes amb la campanya d’estiu. És el cas d’Andalusia, on el viatger nacional representa el 70% del mercat davant el 30% de les Balears o el 20% de ciutats com Barcelona. El vicepresid­ent de la Junta d’Andalusia i conseller de Turisme, Juan Marín, va afirmar que les empreses turístique­s de la seva comunitat estimen una ocupació d’entre el 60% i el 70% l’agost “de confirmar-se la informació que ens arriba sobre reserves”. A Catalunya, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va presentar una iniciativa per posar en contacte companyies turístique­s de cara a la temporada estival.

Andalusia copa la demanda del mercat interior i aspira a un 70% d’ocupació a l’agost

 ?? XAVIER CERVERA ?? La Rambla, a Barcelona, recobren certa activitat en la fase 1 de la desescalad­a
XAVIER CERVERA La Rambla, a Barcelona, recobren certa activitat en la fase 1 de la desescalad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain