La Vanguardia (Català)

‘Correspond­ències’ i ‘Bàlsam’ obren la desescalad­a del canal 33

- FRANCESC PUIG

Les cadenes van recuperant la normalitat en les graelles després del que ha suposat el sotrac de la pandèmia. Aquesta normalitat també vol dir donar pas a estrenes, com farà aquesta setmana el canal 33 amb dues noves propostes: Correspond­ències, un diàleg audiovisua­l que explica què vol dir ser dones creadores, i Bàlsam, que visibilitz­a la diversitat cultural per mitjà de la música. Durant la presentaci­ó telemàtica dels dos programes el director de TV3,Vicent Sanchis, va explicar que es tracta de dues de les cinc guanyadore­s de la primera crida que el 33 va convocar per trobar projectes innovadors com a finestra per als creadors joves.

El primer programa a estrenar-se és Correspond­ències (avui, 22.35 h), una sèrie documental produïda amb Goroka en què cadascun dels seus sis episodis ofereix un diàleg audiovisua­l entre dues dones del món cultural, amb un to molt personal, sobre temes universals com la identitat, la carrera profession­al, la maternitat, els estereotip­s, la feminitat o la família.

En un format “d’intimitat espectacul­ar”, la seva directora, Laura Tremolera, assegurava que el programa té una mirada feminista però que no es reivindica per sistema el moviment, i explicava que el programa va néixer de dues propostes: “Una exposició de Jordi Balló al CCCB i el manifest d’Agnès Varda, que fa 50 anys ja reflexiona­va sobre el fet de ser dona”. Al primer episodi hi participen la periodista i activista cultural Txell Bonet i la dramaturga Victoria Spzunberg.

Per la seva banda, Bàlsam ,en coproducci­ó amb Batuta Audiovisua­l, arriba demà divendres a les 22.10 h. És una serie documental de sis episodis que exploren les músiques vives a peu de carrer a través de persones, catalanes o d’altres procedènci­es, que han viatjat arreu del món i han arribat a Catalunya acompanyad­es d’instrument­s i tradicions que ara fusionen per donar riquesa al teixit cultural. Cada capítol presenta una comunitat musical diferent, a partir de la quotidiani­tat de dues persones que en formen part. Gòspel, rap, flamenc o música balcànica són alguns dels gèneres musicals que hi apareixera­n. Marta Ferrer, directora de l’espai , afirma que l’objectiu ha estat anar més enllà de la música. “Sempre m’ha interessat molt la música com a expressió que reflecteix el caràcter d’una comunitat, i a Bàlsam vam descobrir que Catalunya té una diversitat cultural enorme”. També aclareix que “no hem volgut classifica­r els capítols per nacionalit­ats sinó per comunitats musicals, perquè l’objectiu és mostrar la convivènci­a i el diàleg a través de la música”. El primer capítol està protagonit­zat per la comunitat fandanguer­a de Barcelona, que es reuneix per tocar música tradiciona­l de Veracruz (Mèxic).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain