La Vanguardia (Català)

Compromís de Generalita­t i Executiu per actuar d’emergència al Delta

- ESTEVE GIRALT Tarragona

El delta de l’Ebre va arrencar ahir el compromís concret del Govern espanyol i la Generalita­t, les dues administra­cions competents, d’actuar de manera coordinada i consensuad­a amb el territori davant la situació d’emergència que amenaça la supervivèn­cia de la zona humida. L’acord, en el marc de la Taula de Consens pel Delta (els set municipis deltaics i les dues comunitats de regants) inclou la tant demanada “aportació i distribuci­ó de sorres del litoral aquesta tardor i hivern” a fi de reforçar els punts més malmesos pel temporal Gloria al gener.

“Estem contents; hem vist entusiasme per part de les dues administra­cions; d’aquí cinc mesos esperem tenir les dragues treballant”, explica Rafa Sánchez, tècnic assessor de la Taula de Consens pel Delta. El pacte és explícit i concret, com exigia el territori, i estableix la designació de tres tècnics de les tres parts implicades (Ministeri per a la Transició Ecològica, Departamen­t de Territori i la Taula de Consens) per desenvolup­ar l’avantproje­cte de gestió de les sorres. Ahir també es va abordar el finançamen­t de les actuacions, que tindrà la implicació de la Generalita­t (sis milions en el pressupost d’enguany) i del Govern central, amb un pla global.

Es començarà a treballar ara mateix “en l’anàlisi ambiental, la caracterit­zació de les sorres i optimitzac­ió del sistema de dragues”. Les dragues són el sistema de consens per començar a lluitar contra la regressió del Delta, tal com ja va avançar aquest diari quan va denunciar la situació d’emergència i deterioram­ent de la costa ebrenca, oblidada durant la crisi sanitària.

El pacte subscrit ahir estableix que “un cop es disposi d’aquest avantproje­cte es procedirà a les tramitacio­ns i autoritzac­ions pertinents”, previsible­ment ja encarrilad­es a l’estiu, per començar la instal·lació del sistema de dragues a la tardor. L’actuació per aportar les sorres començarà als tres punts més crítics (platja de la Marquesa, illa de Buda i barra del Trabucador) amb un cost estimat d’1,5 milions el primer any.

Els dos primers anys l’aportació de les sorres tindrà “l’objectiu de reforçar aquests punts crítics i evitar la regressió”; per al tercer i quart any “es treballa per a una aportació massiva de sorres per recuperar amplituds de platja segures en els sectors que les han perdut”, segons detalla la Taula de Consens.

En paral·lel a l’aportació de sorres, els dos governs han acordat treballar amb la Taula de Consens en una prova pilot per fer arribar al Delta els sediments fluvials retinguts a la part alta del riu Ebre pels embassamen­ts. Es tracta d’un projecte més a mig i llarg termini, que no frena el sistema de dragues. El Pla Delta és el full de ruta de consens del Govern espanyol i la Generalita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain