La Vanguardia (Català)

Registrade­s a Espanya 43.000 morts més del normal durant la pandèmia

Simón diu que part de les víctimes no les ha causat el virus però el dol és per totes

- MARTA RICART

La mortalitat a Espanya entre el 17 de març i el 22 de maig dibuixa una punxeguda i alta corba sobre la línia de morts esperables per les diferents causes. Aquest “excés de mortalitat” és d’un 55% i suposa 43.034 morts notificade­s pels registres civils al Sistema de Monitoratg­e de la Mortalitat diària (MoMo), dependent de l’Institut Nacional d’Estadístic­a. Aquestes defuncions “de més” d’aquests dos mesos podrien ser la mortalitat total atribuïble a l’epidèmia, tot i que l’epidemiòle­g Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, va advertir que no totes aquestes morts es poden atribuir al virus com a causa directa.

Les dades del MoMo són les que notifiquen els registres civils provincial­s, en teoria diàriament, però els últims dos mesos hi ha hagut considerab­les retards per l’acumulació de defuncions, per exemple a Madrid i Barcelona. Ahir es va actualitza­r la base de dades (van entrar més de 12.000 morts no esperables de cop) i el MoMo consigna 120.815 òbits entre el 17 de març i el 22 de maig, i assenyala que 43.034 superen la xifra previsible. N’hi ha 250 més en homes que en dones, i 35.539 tenen més de 74 anys.

L’“excés de mortalitat” es veu en totes les comunitats autònomes i és més destacat on més ha afectat la Covid-19: a Madrid suposa 14.104 morts, un 162% d’“excés”; a Catalunya són 11.665 (96% més); a Castella-La Mancha, 5.114 (206% més i fins un 213% més entre les persones de més de 74 anys) i a Castella i Lleó són 3.595.

La xifra de Catalunya s’acosta molt a l’oficial del Departamen­t de Salut, 12.154 morts fins ahir, atribuïdes a la Covid-19 als certificat­s de defunció i comunicade­s per les funeràries, ja que Catalunya compta tant els casos en què es van fer proves del virus com altres morts en què un metge va establir la causa sense PCR ni test previs.

Però Fernando Simón va mantenir ahir la distinció i va recordar que “sabem que pel coronaviru­s han estat 27.000 morts, i segurament ens situem en 28.000”.

Sobre la resta de morts fins aquestes 43.000, va indicar que s’hauran d’analitzar. Va explicar que hi podria haver morts causades pel virus no computades per Sanitat, però també d’altres que s’atribueixi­n al virus i no van ser per la seva infecció sinó per altres patologies, com ara en persones que no van anar a l’hospital perquè van pensar que estava col·lapsat o tenien por del contagi, o residents de geriàtrics “on hi ha hagut situacions complicade­s”.

Amb tot, Simón va precisar que “no fem el dol oficial només per les morts diagnostic­ades, sinó per tots els que directamen­t o indirectam­ent han mort per la malaltia, ja sigui per la infecció o per patologies agreujades”.

Simón va insistir que “la transmissi­bilitat del virus ara a Espanya és baixíssima”, però que hi continua havent risc de rebrot i que poden tenir lloc a partir de focus petits com el que hi ha hagut a Lleida arran d’una festa o altres en empreses i d’altres llocs. Així va demanar que es continuïn mantenint les mesures d’higiene i de distància física. I per la mateixa raó va justificar que cal ser molt prudents a l’hora de flexibilit­zar les fases de desescalad­a (a l’hora de voler canviar de fase en

ALTRES PATOLOGIES Moltes morts serien “indirectes”, no pas causades directamen­t pel virus

TESTS A TURISTES Són complexos, però sí que es podrien limitar els viatges de països amb el virus actiu

una setmana o permetre més activitats).

L’epidemiòle­g també va assenyalar que avui hi haurà una reunió de la Unió Europea en què s’abordaran aspectes com la circulació entre països o les arribades de fora a la UE. Idees com per exemple si s’han de fer tests als turistes. Va assenyalar que aquesta és una mesura que s’ha plantejat però que ell veu molt complexa d’aplicar per diferents raons. En canvi, veu més factible limitar les visites de viatgers que venen de països on encara hi ha molta transmissi­ó comunitàri­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain