La Vanguardia (Català)

Quins dos pintors del Renaixemen­t són víctimes d’un sonat ‘fake’?

- SÍLVIA COLOMÉ

Eren joves i es volien menjar el món, tot i que no són pocs els escrits que els situen servint safates de menjar abans que la posteritat els exaltés com dos dels genis del Renaixemen­t.

Malgrat que els seus estils pictòrics s’assemblin poc, tots dos van estudiar amb Verrocchio a Florència. Fins i tot van poder compartir complicita­ts pintant l’obra del mestre Baptisme de Crist, considerad­a la primera gran contribuci­ó com a aprenent del més jove dels dos i que també va rebre els traços del company, ja més veterà.

Va ser en aquesta època de col·leguisme quan es va començar a cuinar la mentida. Segons expliquen les fonts, el jovenet, fill bastard d’un notari, va treballar de cambrer en una taverna per guanyar-se uns florins, i fins i tot va fer els seus primers passos als fogons (la vida dels estudiants semblaria que ha canviat poc en 500 anys). Un un incendi va obligar a tancar el restaurant i és llavors quan convenç el seu amic d’estudis per obrir un negoci de restauraci­ó. Fins i tot se sap el nom que tenia: L’ensenya de les tres granotes.

I allà treballari­en tots dos: Leonardo Da Vinci, el pioner, i Sandro

Botticelli, el seu còmplice, substituin­t els pinzells per olles i paelles, i els pigments de les pintures per la deliciosa matèria primera de la Toscana. Resultat: la seva cuina no va convèncer perquè experiment­aven amb les receptes, servint plats amb poc menjar tot i que amb rics contrastos cromàtics i gustos. Sí. Leonardo com a precursor de Ferran Adrià. Amb el geni florentí, capaç de tot i de més, no se sap mai. Però aquesta vegada era massa bonic perquè fos cert.

La mentida àmpliament difosa surt del fals Codex Romanoff, suposadame­nt escrit per Leonardo, en què es basa l’obra Cuadernos de

cocina de Leonardo, de Shelagh i Jonathan Routh, publicada a Anglaterra el 1987. A Espanya va arribar el 1999 editada per Temas de Hoy (Planeta). La intenció dels autors era crear un divertimen­t amb receptes escrites per Leonardo, com

Pota d’una granota sobre un fulla de dent de lleó, acompanyad­es d’artefactes de cuina inventats per ell, com el llevataps per a esquerrans. Però l’obra estava tan ben fonamentad­a que “es va donar per fet que era certa”, recorda José Carlos Capel, responsabl­e de l’edició espanyola. “Era el llibre més llegit a les escoles de gastronomi­a, i fins i tot Néstor Luján em va trucar per preguntar-me si era autèntica; va fer dubtar el gran expert”, afegeix.

El seu contingut va créixer com l’escuma. A internet hi ha infinitat d’escrits que expliquen, com a reals, les virtuts i les històries gastronòmi­ques de Da Vinci basades en aquesta obra fake. La mentida va triomfar fins i tot sobre la possible veritat. Leonardo i Botticelli podrien haver tingut un restaurant, però quin historiado­r seria capaç d’afirmar-ho a falta de proves? Del que no hi ha dubte és que Leonardo va ser un gran aficionat a la cuina, però encara faltava molt perquè arribés la nouvelle cuisine o El Bulli.

 ?? UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE / GETTY ?? Retrat de Leonardo I DEMÀ: Quin filòsof va sorprendre amb ‘Digui’ls que he tingut una vida meravellos­a’?
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE / GETTY Retrat de Leonardo I DEMÀ: Quin filòsof va sorprendre amb ‘Digui’ls que he tingut una vida meravellos­a’?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain