La Vanguardia (Català)

La fascinació per la Xina

- Lluís Foix

Se sorprenia Josep Borrell fa un parell de dies que tots els milions de pastilles de paracetamo­l que s’han consumit a Europa durant la Covid-19 haguessin estat adquirides a la Xina. El ministre d’Afers Exteriors de la UE constatava una dada que reflectia no només la falta de previsions europees davant una eventual irrupció d’una pandèmia com la que encara patim, sinó també la incapacita­t de l’encara potent indústria farmacèuti­ca europea per proveir els ciutadans de la

Unió d’un medicament imprescind­ible per mitigar els primers símptomes del virus. Els partidaris de les conspiraci­ons ja han posat en circulació la idea que la Xina ens envia el coronaviru­s i, al seu torn, ens facilita màscares, medicament­s i material sanitari per combatre-la. Negoci rodó. Estimo que no és així.

Hi ha un desànim generalitz­at en una Europa en la qual han tornat temporalme­nt les fronteres, la Gran Bretanya se n’ha anat, cadascun dels 27 estats de la Unió va pel seu compte per combatre la pandèmia i les aliances comercials, militars i polítiques amb els Estats Units han estat refredades pel populisme nacionalis­ta de Donald Trump. Si fa trenta anys el president nord-americà, republicà o demòcrata, era una garantia per a l’estabilita­t de les democràcie­s occidental­s, avui no s’espera que la solució o l’ajuda vingui dels Estats Units, que s’han enretirat de molts dels seus compromiso­s internacio­nals.

Però els presidents són passatgers i els estats perduren. Davant aquesta realitat els cants de les sirenes de l’Imperi del Centre, com s’autoqualif­icaven els regnes de les dinasties fins que va caure l’últim emperador el 1914, sonen complaents en moltes democràcie­s que, per definició, sempre estan en discussió i aparentmen­t són inestables.

La Xina ja no és un país de pagesos encara que més de cinc-cents milions viuen al camp i del camp. Però el president Xi Jinping pot mostrar que és el país que té més propietari­s d’habitatges del món, el que més usuaris d’internet utilitzen la xarxa global, el primer en nombre de graduats universita­ris – fa dos anys van acabar la carrera quatre-cents mil enginyers– i, perquè no falti res, és el que subministr­a més multimilio­naris, segons alguna de les publicacio­ns que es dediquen a elaborar aquestes classifica­cions. La pobresa extrema, segons The New York Times, és inferior a l’u per cent.

I per completar el mosaic, és oportú afegir que l’estructura d’aquesta gran potència industrial i comercial descansa sobre vuitanta milions de xinesos que són membres del partit comunista. Els habitants de Hong Kong saben que la fórmula postcoloni­al britànica d’“un país, dos sistemes” està certament en perill després de mesos de protestes dels hongkongue­sos per preservar un règim de llibertats.

Europa pot caure en la temptació de posar la Xina com a exemple perquè és un país que funciona, hi ha ordre, creix econòmicam­ent de manera continuada i el seu expansioni­sme és comercial i no cultural.

La fascinació oriental ha captivat els europeus des que el venecià Marco Polo va posar els fonaments de la ruta de la seda al segle XIII. Napoleó va dir fa uns dos-cents anys que “allà dorm un gegant que quan es desperti sacsejarà al món” i el gaullista Alain Peyrefitte va escriure la cèlebre obra Cuando China despierte el mundo temblará . André Malraux, novel·lista, aventurer, historiado­r i ministre gaullista de Cultura, va basar la seva novel·la La condició humana en la guerra civil xinesa del 1927 al 1949. La revolució cultural i el Llibre roig de Mao van ser enaltits per Baltasar Porcel en la seva etapa maoista. Anys més tard va editar un llibre, també vermell, sobre els pensaments de Jordi Pujol.

El problema de totes aquestes meravelles xineses és que manquen d’una cosa tan elemental com és la llibertat individual. La UE, a excepció d’Itàlia, no vol caure en la trampa de les inversions xineses que ens salvin dels nostres problemes. Encara que Trump sembla haver trencat amarres amb Europa, la sintonia transatlàn­tica és molt més sòlida que la que es pugui establir amb la Xina.

Seria un error menysprear el potencial de la Xina, que juga obertament a la globalitza­ció i al lliure comerç. La seva penetració econòmica a Occident, a l’Àfrica i a la resta d’Àsia és inqüestion­able. Però el seu model polític i cultural és molt improbable que Europa l’assimili, entre altres raons perquè els xinesos tampoc no pretenen exportar la seva cultura sinó els seus interessos.

Aquesta pandèmia tindrà moltes conseqüènc­ies encara desconegud­es. Però una d’elles hauria de ser centrarse a recuperar la capacitat creativa i productiva d’Europa en els camps de la ciència, la indústria i les noves tecnologie­s. Els ponts atlàntics des del punt de vista del coneixemen­t i d’interessos empresaria­ls no s’han trencat perquè la necessitat del seu mantenimen­t és mútua, al marge de les cúpules polítiques.

La Xina és respectabl­e com a gran potència econòmica i cultural amb una influència a tot el continent asiàtic, però els aliats naturals d’Europa, des de tots els punts de vista, són els països amb els quals compartim valors democràtic­s i el respecte a la dignitat de les persones.

Els aliats naturals d’Europa són els països amb valors democràtic­s que garanteixe­n les llibertats

 ?? GREG BAKER / AFP ??
GREG BAKER / AFP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain