La Vanguardia (Català)

Montse Úbeda

Llibreria Ona

- JUSTO BARRANCO

La llibreria Ona ha tornat al lloc on va néixer, l’Eixample, amb un fascinant local atapeït d’art i fins i tot d’una acollidora biblioteca. Comandada per Montse Úbeda, vol convertirs­e en un gran punt de trobada de la literatura catalana.

Un temple. Una catedral laica per als llibres. Una basílica moderna de visita obligatòri­a que, en comptes de frescos de Giotto o teles de Veronese, té en els seus gairebé mil metres quadrats del carrer Pau Claris obres de Damien Hirst, Rogelio López Cuenca, un Gernika dibuixat a la manera de Jackson Pollock o escrits i dibuixos de Bob Dylan. I, com en tot gran temple, a la nova i espectacul­ar llibreria Ona no hi pot faltar un tòtem: una gran escultura inflable de Guillermo Basagoiti. Una espectacul­ar forma negra poderosa, desbordant, en què enormes cambres pneumàtiqu­es de rodes de camió s’entrellace­n les unes dins les altres per crear una sensació de plenitud desbordant, d’icona primigènia de la fertilitat. O de l’origen de totes les coses. Una icona suspesa al costat de les caixes d’Ona, que acaba de tornar a l’Eixample, on va néixer, i que vol ser un gran punt de trobada per a la literatura catalana.

A les caixes, a prop de la icona i lesionada d’un peu, hi ha asseguda Montse Úbeda, ànima d’aquesta llibreria que ven llibres en català i que ja ho feia en el franquisme. La històrica Ona va obrir el 1962 a la Gran Via, i Úbeda la va dirigir l’última dècada, fins que va tancar, el 2010. El 2013 va recuperar la flama obrint una petita Ona a Gràcia, i aquest dilluns, amb l’empresari Tatxo Benet i la seva inversió fabulosa, ha tornat a pocs metres de la llibreria original amb un espai de somni. Biblioteca amb sala de lectura i actes –la Bookeria, amb taules de fusta i cadires de vímet–, streaming, espai per a llibres d’artista –dilluns ja en van reservar un de fabulós de Plensa– i primeres edicions, àrees per a nens amb videomappi­ngs de vaixells pirata, art per tot arreu... “Estic espantada –diu somrient davant la magnitud–, és un espai magnètic, per experiment­ar cada tram, però càlid, com busco sempre”.

Una inversió ingent i un espai dissenyat per Mediapro Exhibition­s han permès el miracle de convertir una antiga auditoria al costat del passeig de Gràcia en el que Úbeda defineix com “el llegat de Tatxo Benet al país”. Un espai icònic amb milers de llibres en català on es poden trobar novetats però també llibres de fons. “És un luxe”, diu Úbeda, que afegeix que està molt cansada d’haver de justificar que només vengui llibres en català: “No tinc problema amb cap llengua, però no vull que minoritzin la meva”. Ara pot desplegar tota la seva riquesa en un espai que sembla, somriu, “un MoMA” i on els elogis són unànimes.

Complint la seva funció de temple, la Dolors, que ha comprat un llibre de Xavier Bosch, diu que “l’espai dona pau”. La Mei, que ha adquirit novel·les d’Irene Solà i Kaouther Adimi, està fascinada pels espais i la llum, i es declara fan de la Bookeria. L’Aleix, que ha comprat La ira, de Raül Garrigasaï­t, i Les hores, de Pla, diu que transmet “gran sensació de tranquil·litat” i conclou que el fet que els llibres siguin en català “és una reivindica­ció de la nostra cultura; el català no és una llengua normalitza­da malgrat que la tractem com a tal. Aquesta Ona és una gran aposta”.

Montse Úbeda diu que la nova llibreria Ona és “com un MoMa” i “el llegat de Tatxo Benet al país”

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Uns lectors passejant pels espais dedicats a llibres d’art i primeres edicions al fascinant segon pis de la nova llibreria Ona
LLIBERT TEIXIDÓ Uns lectors passejant pels espais dedicats a llibres d’art i primeres edicions al fascinant segon pis de la nova llibreria Ona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain