La Vanguardia (Català)

Aguanta com puguis

- Núria Escur

El primer que s’hauria de fer amb els llibres d’autoajuda és canviarne el nom. Perquè, de fet, els que ajuden són altres. Això, amb els bons; amb els dolents, no comprarlos. Després ja és cosa de cadascú triar qui el pot ajudar i qui no.

Ahir es van donar cita alguns noms que valen la pena des de l’experiènci­a de l’ofici. Psicòlegs, infermeres i cuiners... Gent amb autoritat per repartir instrument­s on ens podem agafar aquests dies.

A les 12.30 hores d’aquest Sant Jordi estrany van aparèixer, gràcies a Megustalee­er, Rafael Santandreu, Enfermera Saturada, Chef Bosquet... De Santandreu, psicòleg de capçalera a les cases –incloent-hi la de la cronista– des que moltes famílies van llegir a l’uníson Ser feliç a Alaska (Rosa dels Vents), s’ha de dir que les seves claus són tan senzilles i tranquil·litzadores que un atac de pànic desapareix amb el sol fet de ferli cas uns minuts.

Autor també de No hi ha res tan terrible, està llegint La primera vuelta al mundo, d’Antonio Pigafetta. “Una barbaritat d’aventura amb Magalhães pel món i una tripulació que es menjava fins i tot les sabates”, detalla Santandreu, que conclou amb una frase d’Epictet al segle I: “No ens afecta el que ens passa, sinó el que ens diem a nosaltres mateixos sobre el que ens passa”.

Héctor Castiñeira és el tuitaire gallec que hi ha darrere de Saturnina Gallardo, aquesta Enfermera saturada que triomfa a les xarxes. Els seus títols són apoteòsics. L’últim, Suero de una noche de verano (Plaza & Janés), i el pròxim, El guardián entre el ibuprofeno. Abans de tornar a l’UCI de l’hospital 12 de Octubre, on treballa (“Anem veient llum al final del túnel; feu que no tornem enrere!”), explica que han adoptat un enginy –el “salvaorell­es”– perquè després de guàrdies de deu hores amb mascaretes posades sortien nafres. Ni ara renuncia a l’humor.

I el Chef Bosquet, l’alter ego de Roberto Bosquet, va convidar els confinats a no sentir-se culpables pels seus capricis culinaris. “A la gent que no s’havia ficat a la cuina fins ara li dic: ‘Això us ajudarà la resta de la vida’”.

A la tarda Marian Rojas, a Planeta de Libros i a l’hora que una franja de població es dedica a instal·lar-se vídeos de meditació amb Xuan Lan –furor d’adolescent­s i les seves mares–, ens va regalar unes paraules sàvies: “El coronaviru­s ens ha posat un mirall al davant”. Psiquiatre i autora de Cómo hacer que te pasen cosas buenas (Espasa), Rojas treballa a l’Institut Espanyol d’Investigac­ions Psiquiàtri­ques. S’acomiada així: “L’èxit és el gran mentider”.

Van aconseguir que ens reconcilié­ssim amb algun llibre d’autoajuda fins i tot els al·lèrgics al gènere.

El primer que s’hauria de fer amb els llibres d’autoajuda és canviar-ne el nom; els que ajuden són altres

 ?? I ?? Chef Bosquet L’alter ego de Roberto Bosquet va convidar els que aquests dies estan confinats a no sentir-se culpables pels seus capricis culinaris
I Chef Bosquet L’alter ego de Roberto Bosquet va convidar els que aquests dies estan confinats a no sentir-se culpables pels seus capricis culinaris
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain