La Vanguardia (Català)

CARLOS ZANÓN

- Carlos Zan ón

Aquest a ens ha tocat ser el drac a l cova i no sant Jordi.

ra banda, hem descobert un nou servei per donar als llibres. Reuneixes tres o quatre exemplars, en fa una pila i serveixen per alçar el mòbil a l’alçada dels ulls. I és que fins fa poc no sabíem que existeix el senyor Hangsout, el senyor Zoom i Milady d’Instagram Live, però ara sembla que no podem viure sense ells. I així, dracs a casa, ferits de nostàlgia i amb ganes de revenja en forma de carrer, de gent, de llibres i roses. El sector de la cultura que gira al voltant del llibre ha ordit un Sant Jordi a mida de la situació. Aquí la cosa ja no anava de vendes sinó de no deixar-se portar per la desesperan­ça, d’una certa idea de solidarita­t cap a escriptors, lectors, editorials. Sense ficció, sense llibres, sense guions la societat no hauria acceptat quedar-se a casa mirant les goteres de casa o Jara i Sedal 24 hores. Acceptem la vida i el món si pot ser explicat. I això passa als llibres escrits per uns que editen uns altres i venen uns tercers. I tots ells pagant impostos.

Un Sant Jordi tan estrany que ningú no el va poder escriure abans i tampoc no vindrà de gust llegir-lo després. El coronaviru­s ens va privar de l’únic ritual català que actualment no deixa ningú fora. I ahir ens vam conjurar virtualmen­t per tornar als carrers i a les llibreries. L’escriptor Juan Gómez Jurado en una xerrada que vam tenir ahir va dir que “Sant Jordi és l’Experiènci­a.

En cap lloc del món no hi ha, al voltant del llibre, una cosa com Sant Jordi”, i crec que té tota la raó del món. Els vaig entrevista­r virtualmen­t a ell i sis autors més. Amb tots ells –Arantza Portabales, Ibón Martín, Blas Ruiz, Álvaro Urbina, Rosa Montero i Susana Martín Gijón més l’esmentat– hauria continuat parlant moltíssim més. I és que ni

El coronaviru­s ens va privar de l’únic ritual català que actualment no deixa ningú fora; i ahir ens vam conjurar virtualmen­t per tornar al carrer

Chandler és infal·lible. I a allò de si t’agrada un llibre val més que no coneguis l’autor, em permeto portar-li la contrària. Esclar que un coneix autors insofrible­s, miserables o mesquins, però són tan pocs que no em surten a l’escàner. Més tard vaig participar en una xerrada de TRESCultur­a amb l’editora Montse Ayats i el llibreter Xavier Vidal. Les propostes, les maneres d’adaptar el negoci, van de la mà amb recomanaci­ons de llibres. Estic segur que ningú no munta una editorial o una llibreria sense entusiasme. Tampoc no es pot escriure un llibre sense tenir-ne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain