La Vanguardia (Català)

Repsol es proposa obtenir emissions zero el 2050

La petroliera farà un ajust comptable de 4.800 milions

- CONCHI LAFRAYA

Repsol va anunciar ahir la seva aposta per la descarboni­tzació per complir amb els objectius climàtics de l’acord de París. El consell d’administra­ció de la petroliera s’ha compromès a assolir zero emissions de diòxid de carboni l’any 2050. Per això, activarà, a mitjans de l’any que ve, un nou pla estratègic 2021-2025, que fixarà les línies intermèdie­s fins a arribar a aquest objectiu.

Aquesta aposta de la petroliera, que presideix Antoni Brufau i dirigeix Josu Jon Imaz, suposarà un ajust comptable de 4.800 milions per la reducció del valor comptable d’alguns actius. Es tracta d’una mesura similar a la que va activar Naturgy l’any passat, quan va fer una devaluació de 4.900 milions en reduir el valor de determinat­s actius de generació elèctrica a Espanya.

Aquest ajust comptable de 4.800 milions de Repsol es veurà reflectit en els comptes del 2019, però no afectarà el repartimen­t de dividend previst d’un euro per al 2020, ni a la generació de caixa.

L’aposta de la petroliera és rellevant, ja que s’ha fixat com a fita reduir en un 10% les emissions per a l’any 2025, un 20% el 2030 i un 40% el 2040, així fins a arribar al 0% el 2050. No obstant això, la seva aposta per l’energia verda més lluny.

En el seu negoci base fins ara, l’upstream (exploració i producció de petroli) prioritzar­à la generació de valor i de caixa davant l’augment de producció.

Un altre camp on la petroliera està apostant molt fort és en la generació d’electricit­at procedent d’energies renovables. Actualment compta amb 2.952 megawatts en operació i 1.083 megawatts en desenvolup­ament. El consell va aprovar ahir inversions, que no va quantifica­r, per incorporar i construir dos projectes fotovoltai­cs i un d’eòlic, que sumaran 1.600 megawatts. En aquests moments està en plena negociació de compra dels esmentats actius i per això no pot revelar l’import de la transacció. La idea és arribar als 7.500 megawatts de generació d’electricit­at baixa en carboni en l’exercici 2025.

En el seu negoci de refinament, la companyia duplicarà la producció de biocombust­ibles d’alta qualitat procedents d’olis vegetals, fins a les 600.000 tones l’any 2030, dels quals la meitat es produiran abans del 2025 a partir de residus.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va destacar la convicció que el grup s’ha de

La companyia duplicarà la producció de biocombust­ibles, fins a les 600.000 tones el 2030

fixar objectius “més ambiciosos en la lluita contra el canvi climàtic, i per això creiem que el moment per a Repsol és ara”.

“Ho fem amb la plena confiança d’estar apostant pel futur. Només abordant amb claredat estratègic­a els grans reptes que tenim al davant podrem convertir-los en oportunita­ts. Estem convençuts que això reforça el nostre projecte, atractiu, sostenible i rendible per a tots els nostres stakeholde­rs”, va apuntar.

En cas de no assolir els objectius previstos, compensarà les emissions amb reforestac­ions i altres mesures per aconseguir les emissions zero el 2050.

 ??  ?? Antoni Brufau, president, i Josu Jon Imaz, conseller delegat
Antoni Brufau, president, i Josu Jon Imaz, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain