La Vanguardia (Català)

Javier Tebas dimiteix mentre es lliura la Pilota d’Or

- CARLOS NOVO

Javier Tebas va anunciar ahir al vespre per sorpresa que presenta la dimissió com a president de LaLiga per presentar-se tot seguit a la reelecció. Les eleccions estaven previstes per a l’octubre del 2020. Tebas ja va fer servir aquesta estratègia el 2016. Llavors ningú va competir contra ell per un càrrec que ocupa des del 2013. En cas de guanyar, aquest seria el tercer mandat de l’advocat d’Osca al capdavant dels clubs espanyols. Tebas va deixar anar la bomba informativ­a quan l’atenció del món del futbol estava centrada en París, en la gala del guanyador de la Pilota

d’Or, que va ser per sisena vegada per a Leo Messi.

Pel que sembla, l’encara president ha observat un cert malestar en alguns clubs, que podien acabar presentant alguna alternativ­a, de manera que vol eliminar aquesta possibilit­at avançant-se als seus moviments. Tebas va anunciar la decisió en una carta als clubs que va publicar a les xarxes socials. Fa poques setmanes, en diferents entreviste­s, va negar que tingués la intenció d’avançar el calendari electoral, però ara ha canviat d’idea.

Darrere aquest canvi hi ha la proximitat del procés de concurs de drets nacionals de televisió per al trienni 2022-2025, que seria si fa no fa entre el març i el juny del 2021, i en què estan en joc 1.200 milions d’euros. A parer de Tebas, “massa a prop del període electoral, i per això hi ha l’avançament, ja que per preparar una estratègia adequada

AVANÇAMENT ELECTORAL Tebas ho deixa per estratègia; es tornarà a presentar a les pròximes eleccions

per als drets audiovisua­ls cal temps i estabilita­t a la institució”.

Una altra raó que esgrimeix Tebas a la carta és que “començarà un altre curs polític, en què és possible que es plantegin, al nostre Parlament i a l’Europeu, lleis i directives que afectarien la nostra institució, i que podrien afectar els nostres actius i la nostra competitiv­itat amb altres lligues d’Europa. I, sens dubte, per poder parlar amb tots els actors implicats, penso que no ho hauríem de fer amb un mandat a què li queden pocs mesos. La persona que ho hagi de fer ho ha de fer amb un suport dels clubs d’almenys per a quatre anys”.

En el seu últim punt de la carta als clubs, Tebas argumenta una raó semblant a l’anterior: “LaLiga ha liderat l’oposició a la reforma de les competicio­ns europees, en defensa dels nostres actius audiovisua­ls perquè no perdin valor. Per poder continuar en aquest lideratge és important que el president que hi hagi ho faci amb un mandat de no només uns mesos”.

A les últimes eleccions a LaLiga, Alex Aranzábal, exjugador de la Reial Societat i president de l’Eibar entre el 2009 i el 2016, va fer la temptativa de presentar-s’hi, però finalment es va fer enrere perquè els clubs només poden avalar un candidat. Cada candidat necessita més d’onze avals per poder-se presentar. Ara Javier Tebas té la forta oposició del Barça i del Reial Madrid.

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Tebas, president de LaLiga
ALBERT GEA / REUTERS Tebas, president de LaLiga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain