La Vanguardia (Català)

El líder inclusiu

- Santi Nolla

No hi ha dubtes. Messi és el millor jugador del món. Aquest any i tota la dècada. Era molt i molt injust que la Pilota d’Or no diferencié­s en nombre els trofeus de Messi i de Cristiano. Ara Leo supera el monstre portuguès, l’únic que li ha aguantat el duel més de deu anys. Però el número u argentí no pot empatar amb ningú. Està algun edifici per sobre de qualsevol en la dècada i, segurament, en la història. Ronaldo ha estat un competidor exemplar, és un futbolista extraordin­ari i sens dubte mereix tenir un espai ampli en la glòria del món del futbol, però menor que la de Messi.

És un privilegi haver pogut gaudir de Messi en directe aquests últims 12 anys. És sensaciona­l viure l’època del millor jugador del món de futbol cada setmana. Com a aficionat, però també per als protagonis­tes, els seus companys i per al club en què s’ha elevat, el FC Barcelona. Sense els uns ni els altres tot hauria estat més difícil. La millor etapa de la història del Barça és amb Messi al camp (al costat de Kubala i les Cinc Copes) i una bona idea de joc practicada per tots els seus companys. De Valdés a Ter Stegen; de Puyol a Piqué; d’Alves a Sergi Roberto; d’Abidal a Alba; de Touré Yaya a Busquets; de Xavi i Iniesta a Rakitic i De Jong o d’Eto’o i Henry a Suárez i Griezmann, el millor jugador del món ha tingut al seu costat tipus que han crescut amb ell i que l’han fet créixer. Des que Ronaldinho el va apadrinar amb Deco en la seva arribada al primer equip fins a la meravellos­a societat que ha dut a terme amb l’uruguaià Luis Suárez, Messi sempre ha tingut un equip per respondre a les seves màximes exigències. Sí, podia haver guanyat més. I també menys. Serà molt difícil que ningú pugui repetir la gesta de conquerir sis Pilotes d’Or. El Barça, a més, li ha donat la projecció perfecta per desenvolup­ar el seu millor futbol, format en la filosofia de

Leo, el número u, mereix més de les sis Pilotes d’Or que ha guanyat, però els seus companys i el Barça tenen quota en aquest trofeu

la Masia. Ho va guanyar tot amb Valdés, Piqué, Puyol, Xavi, Iniesta, Busquets o Pedro, però també amb Alves, Rakitic, Neymar i Suárez en aquella temporada culminada amb la Champions de Berlín. Messi ha aconseguit que el Barça fos el millor equip de la història, i el Barça, que Messi fos l’indiscutib­le número u. Són vasos comunicant­s.

La selecció argentina també ha volgut encomanar-se de la seva màgia, però un gol a la pròrroga contra Alemanya a la final del Mundial el va allunyar de l’únic títol que li falta a Messi i que també ha merescut. Segurament haurà de passar el temps per posar en el seu just valor l’extraordin­ària carrera de Messi, però de moment val la pena gaudir-lo i sentir-se copartícip d’un moment històric.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain