La Vanguardia (Català)

Urbana i Mossos extremen la vigilància aquest Nadal

El dispositiu, que va arrencar dissabte i dura fins al 12 de gener, reforça el patrullatg­e conjunt per les zones més freqüentad­es

- ÓSCAR MUÑOZ

Les festes de Nadal són un període altament sensible des del punt de vista de la seguretat ciutadana. La gran afluència de persones en determinad­es zones, especialme­nt les comercials, és una atracció enorme per als amics del que no és seu. A fi de prevenir robatoris i furts, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra despleguen un dispositiu orientat a la prevenció al conjunt de Barcelona i, de manera més concreta, a les àrees amb més concentrac­ió de botigues o amb fires, sobretot a Ciutat Vella, la part baixa de l’Eixample i l’entorn de la Sagrada Família, mitjançant patrulles conjuntes. El d’aquest any va arrencar dissabte i durarà fins al 12 de gener.

“Volem prevenir els fets delictius en llocs de gran concentrac­ió i incrementa­r la percepció de seguretat dels compradors, els veïns i els turistes”, va explicar ahir la intendenta Sílvia Catà, coordinado­ra de seguretat ciutadana de la regió policial metropolit­ana de Barcelona dels Mossos. Malgrat que “els furts (després d’un fort repunt) els últims mesos han baixat” a la capital catalana, va assegurar, és important la presència dels agents als llocs considerat­s com a crítics. Per això es reforçarà el patrullatg­e a peu mixt, amb un efectiu de cada cos.

El portaveu de la Guàrdia Urbana, el subinspect­or Jordi Oliveras, va apuntar que aquesta col·laboració policial té com a objectiu fer un “abordatge integral” en qualsevol intervenci­ó, i es pot actuar tant des de la perspectiv­a del compliment de les ordenances municipals com de l’ordre públic i la seguretat. En paral·lel, va prosseguir, la policia de barri continuarà la seva feina preventiva i incrementa­rà els contactes amb veïns i comerciant­s. Així doncs, una de les seves tasques consisteix a entrar a les botigues i donar als venedors consells per evitar sostraccio­ns i estar en contacte amb els vigilants privats. A més a més, s’intensific­arà el control de la venda ambulant no autoritzad­a i dels carteriste­s –també al transport públic– i es reforçarà la presència d’agents de paisà per tenir més capacitat de reacció en cas de constatar la comissió de delictes.

Un altre dels camps d’actuació del dispositiu és el comerç electrònic, cada vegada més estès, i que també presenta riscos per als compradors, ja que la xarxa és plena d’estafes. “L’objectiu és que les compres telemàtiqu­es es facin amb seguretat”, va afegir Catà.

El soroll té una rellevànci­a especial en aquesta operació policial de Nadal. Per tant, els agents supervisar­an els nivells acústics a la via pública, tant el que emeten els vehicles com el procedent dels locals de lleure nocturn. Aquests últims seran objecte de controls perquè compleixin els horaris. Les celebracio­ns de Cap d’Any tindran un dispositiu específic. Els voltants de les revetlles es vigilaran a fi d’evitar que causin molèsties en l’entorn, sobretot les relacionad­es amb el consum d’alcohol al carrer. En aquest sentit, el subinspect­or Oliveras va destacar que es pretén “compatibil­itzar el dret al lleure de les persones amb el dret al descans dels veïns”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Aglomeraci­ó al Portal de l’Àngel, una de les vies comercials més freqüentad­es de Barcelona
ÀLEX GARCIA Aglomeraci­ó al Portal de l’Àngel, una de les vies comercials més freqüentad­es de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain