La Vanguardia (Català)

Arrossegue­m una gran farsa

- Quim Monzó

Després de lluitar en la guerra del 36, i d’escriure Homenatge a Catalunya, George Orwell va lamentar que els anarquiste­s –sempre amants de cremar esglésies– demostress­in el seu intrínsec mal gust no dinamitant el que considerav­a “un dels edificis més horrorosos del món”: la Sagrada Família de Barcelona.

Passades les dècades i perpetuat l’horror, veïns rebels del barri de la Sagrada Família demanen a l’Ajuntament de Barcelona que no es construeix­i l’escalinata que volen fer a la façana principal del temple. És una escalinata que, si es construís, sobrevolar­ia el carrer Mallorca i faria que s’haguessin d’enderrocar tres-cents (300!) habitatges, on viuen persones que de cop i volta es trobarien sense els pisos on han viscut part de la vida o la vida sencera. La demanda l’ha feta la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona, de bracet amb l’associació de veïns de Sagrada Família. Proposen solucions dignes per als veïns i que resolguin la falta d’equipament­s que hi ha al barri.

Durant molt més d’un segle els impulsors del temple expiatori de la Sagrada Família han fet i desfet com els ha semblat, i les queixes ciutadanes se les han passat pel pòrtic de la Glòria, sense que ningú no els parés mai els peus. Durant cent trentaset anys (137!) l’han anat construint sense llicència d’obres, una llicència que tan sols han aconseguit fa mig any, el juny passat. I els plànols de construcci­ó que Antoni Gaudí no va deixar se’ls han anat inventant sobre la marxa, tot per avançar en l’edificació del que el regidor de l’Ajuntament i president de la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat en l’anterior consistori, Daniel Mòdol, va titllar d’“una mena de mona de Pasqua gegant” i d’una “gran farsa que arrossegue­m des de fa temps”.

Amb tots aquests precedents, ¿com gosen els veïns afectats impedir-los una escalinata tan sols perquè és una aberració més? Com si se’ls acut demanar que, a més dels blocs d’habitatges que volen fer a terra, n’enderroqui­n tots els que hi ha fins a arribar al port, per fer que l’escalinata acabi just a la terminal de creuers –al costat de la Terminal South del World Trade Center, oh yeah– a fi que els creueriste­s hi puguin accedir directamen­t sense haver de trepitjar els no sempre pulcres carrers de Barcelona. Endavant les atxes!, que per això la Sagrada Família és un “temple expiatori”; ço és: dedicat a “expiar els pecats de l’egoisme burgès i de l’extremisme ateu”, tra-trá.

Gran combo expiatori: els pecats de l’egoisme burgès i els de l’extremisme ateu!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain