La Vanguardia (Català)

La llosa dels tretze anys

La dura campanya del PSOE contra l’independen­tisme, la competènci­a de JxCat i la CUP, la coincidènc­ia del congrés del partit... ERC té molts condiciona­nts per pactar la investidur­a de Sánchez, però el que més hi influeix és la sentència

- Jordi Juan jjuan@lavanguard­ia.es

Esquerra sempre ha aspirat a ocupar l’espai central de l’antiga Convergènc­ia per manar a Catalunya i ser decisiva a Madrid. No ha estat mai tan a prop d’aconseguir-ho com ara, quan s’ha imposat als hereus de l’antic partit de Jordi Pujol per un ampli marge en les tres grans eleccions d’aquest any (les dues generals i les municipals), i fa temps que és favorita en totes les enquestes per a les catalanes. La capritxosa aritmètica parlamentà­ria ha fet que els seus 13 diputats a Madrid avui siguin fonamental­s per donar suport al primer govern de coalició de la democràcia espanyola des de la transició.

Si els republican­s rebutgen la investidur­a de Pedro Sánchez hi ha moltes possibilit­ats que Espanya es vegi abocada a unes terceres eleccions generals. El més lògic, per tant, seria que ERC aprofités l’oportunita­t per no ser irrellevan­t i es disfressés de PNB per arrencar el màxim nombre de compromiso­s als socialiste­s en aquesta nova legislatur­a.

El problema per als republican­s és que aquest exercici de responsabi­litat xoca amb la crua realitat de la conjuntura catalana. L’abstenció que Gabriel Rufián va liderar al juliol i que finalment no va servir per evitar les eleccions va tenir lloc en un context molt diferent de l’actual. No només perquè no s’havia dictat la sentència que ha causat un gran dolor entre els votants independen­tistes, sinó perquè els republican­s han viscut una campanya electoral en què el to de Sánchez no tenia res a veure amb l’esperit de Pedralbes. El líder del PSOE va fer una campanya molt agressiva contra l’independen­tisme català que ara haurà de modular. En defensa del candidat socialista, també cal apuntar-ho, l’actuació de Quim Torra a la Generalita­t era massa sovint una invitació a la crítica.

A més a més, ERC té el hàndicap de la dura competènci­a electoral de JxCat i la CUP, que estan més envalentid­es que mai en la seva estratègia frontista contra l’Estat. Els postconver­gents han guanyat un diputat a Madrid i els cupaires han obtingut representa­ció parlamentà­ria per primer cop. Com es va veure durant la campanya electoral, aquestes dues formacions no han tingut cap problema a acusar els republican­s d’entreguism­e al PSOE per aquella abstenció. Si amb això no n’hi hagués prou, la investidur­a coincidirà en el temps amb el 28è congrés nacional d’ERC, en què, com se sap, la militància tendeix a radicalitz­ar les decisions de la seva direcció.

Arribats a aquest punt, ERC no pot facilitar un xec en blanc al PSOE. Els republican­s necessiten alguna cosa més que una foto per facilitar la investidur­a, i el cronòmetre del Congrés ja està en marxa.

Sánchez, que ja ha fet una transforma­ció de 180 graus per passar de rebutjar Pablo Iglesias a abraçar-s’hi, haurà de fer una nova pirueta estratègic­a per aprovar algun acord que acontenti els republican­s. La base és el document de Pedralbes, però segurament encara no és suficient per a la direcció d’ERC. Des de les files del PSC, que segueixen en segon pla aquestes negociacio­ns, creuen que és hora que els republican­s superin la seva “inexperièn­cia” i facin un exercici de responsabi­litat, a diferència d’altres moments claus en què van optar per la confrontac­ió: la pressió a Carles Puigdemont perquè no convoqués eleccions el 2017, la moció als pressupost­os de l’Estat que va desencaden­ar l’avançament electoral d’aquest any i el boicot a Miquel Iceta com a senador. Amb tot, cal no oblidar el factor humà: ERC té el seu líder a la presó amb una pena de 13 anys. La decisió final que prengui el partit republicà estarà molt influïda per la situació penal d’Oriol Junqueras. La lògica de l’actuació política s’altera completame­nt quan hi ha un element personal així. Sánchez i el seu quarter general negociador farien bé de no minimitzar aquest punt. Els que donen per feta l’abstenció d’ERC perquè tampoc no li convenen unes terceres eleccions han de valorar que una llosa de 13 anys de presó pesa massa. I la solució de conveniènc­ia que sembla més fàcil no sempre és la que acaba passant.

 ?? XAVIER CERVERA ?? La situació d’Oriol Junqueras influirà en l’ànim de la decisió final que prengui Esquerra
XAVIER CERVERA La situació d’Oriol Junqueras influirà en l’ànim de la decisió final que prengui Esquerra
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain