La Vanguardia (Català)

Corona al punt de caramel

Amb la victòria a Mèxic, Hamilton eleva la seva renda sobre Bottas a 74 punts i podrà ser campió a Austin

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Lewis Hamiton (Mercedes) ja fa olor de campió. L’anglès ja es veu renovant el seu regnat de l’F-1. Les virolles que va oferir al final de la cursa al Foro Sol del monumental Autódromo Hermanos Rodríguez evidenciav­en que la seva festa de coronació ja ha començat, una setmana abans que arribi el seu gran dia al proper GP dels Estats Units. La victòria a Mèxic, la 10a de la temporada i la 83a de la seva trajectòri­a, amb Valtteri Bottas tercer, el distancien amb 74 punts d’avantatge sobre el company finlandès. D’aquesta manera, fins i tot en podria perdre 22 amb Bottas a Austin i seria campió per sisena vegada. O, dit d’una altra manera: encara que guanyés el finlandès a Texas, Hamilton en tindria prou amb un 8è lloc. Fàcil, fàcil, que deia Carlos Pérez de Rozas.

Una victòria de Hamilton, després de no guanyar al Japó, edificada en un millor ritme de cursa que els dos Ferrari, que una vegada més van desaprofit­ar la primera fila de sortida monocolor. Els bòlids vermells volen els dissabsanc­ió tes, però tenen grans dèficits de competitiv­itat els diumenges. Sobretot pels seus regals. Ahir a Mèxic en van ser dos: van errar en l’estratègia de dues parades que van preparar per a Leclerc i van tenir l’infortuni que se’ls encallés la roda en el segon pit stop del monegasc. Tot i això, Hamilton va ser molt superior en ritme.

La sortida va ser un dels millors moments de la cursa, vibrant, amb tocs i altes dosis d’agressivit­at. En l’arrencada Leclerc va mantenir la pole conquerida dissabte (per la a Max Verstappen per haver ignorat una bandera groga), mentre que Vettel, a la seva esquena, no va poder plantejar-li batalla. En tenia prou l’alemany contenint un Hamilton molt agressiu, a qui va tancar el forat per l’esquerra.

L’anglès, obstruït pel Ferrari número 5, es va veure superat per la punta de velocitat del Red Bull de Verstappen, que en el segon revolt es va veure fora, a l’herba, forçat per la trajectòri­a del Mercedes. L’holandès va ser el més per

‘La scuderia’ no va encertar en la tàctica de Leclerc, va errar una de les parades i va facilitar el triomf anglès

judicat del ball, ja que es va endarrerir fins a la 9a posició. Els que van treure més profit de la lluita van ser Alexander Albon, que va pujar del 5è al 3r lloc, i Carlos Sainz, del 7è al 4t, superant Hamilton, 5è.

En els primers compassos de cursa, Leclerc va començar a obrir forat respecte a Vettel (1,2 s en les 10 primeres voltes), Hamilton intentava redreçar el rumb pujant fins al 4t lloc arrabassat a Sainz, i Verstappen completava el seu calamitós cap de setmana mexicà havent de passar per boxs. L’holandès, guanyador en les dues edicions anteriors a l’Hermanos Rodríguez, va patir una punxada en la cinquena volta en una topada amb el Mercedes de Bottas, que va fer que el de Red Bull caigués al fons de la classifica­ció, 20è. El finlandès, que en l’arrencada baixava a la 7a plaça, també avançava Sainz per posar-se darrere del seu company anglès. Així, amb l’un darrere de l’altre, no hi hauria coronació de Hamilton.

Els dos Ferrari tenien la cursa controlada, tirant amb ímpetu i amb una bona renda, però en el ball de les parades van començar a

UN ALTRE REGAL DE FERRARI

Per ser campió als Estats Units, Lewis en tindrà prou d’acabar 8è encara que guanyi Bottas

TOT DE CARA

llançar per la borda l’avantatge. Leclerc va parar molt aviat (v. 16), evidencian­t que els cervellets vermells van optar per una tàctica diferent per a ell, de dues aturades, davant un únic canvi de gomes de Hamilton, Vettel i Bottas. Així mateix, en el seu pit stop l’anglès va guanyar la posició a l’alemany amb un undercut amb què li arrabassav­a el segon lloc i multiplica­va les opcions de victòria.

El segon regal de Ferrari després de la tàctica fallida d’una única parada arribaria en el segon pit

stop de Leclerc, a la volta 43 (de les 71), quan es va encallar la roda posterior dreta en l’operació de substituci­ó del pneumàtic. El monegasc va perdre 3 segons en la maniobra i es va reincorpor­ar a pista en la quarta posició, darrere de Bottas. D’aquesta manera, Hamilton va quedar al capdavant de la cursa, seguit de Vettel (a 2,1 s), Valtteri (a 4 s) i Leclerc (a 11,8 s).

Ja no va canviar res. Malgrat que va semblar que en les últimes 15 voltes s’accelerava l’acció, Hamilton va mantenir el lideratge amb solidesa, amb entre 2 i 3 segons de marge sobre Vettel, mentre que Bottas, que per uns instants estava al damunt de l’alemany, no el va poder atacar mai per prendre-li la segona plaça. Això mateix va passar amb Leclerc, amb gomes més noves, que tampoc no va arribar a inquietar el finlandès.

Ningú no va donar la sorpresa i Hamilton va poder celebrar la seva 10a victòria amb els dònuts que anticipen la festa d’Austin.

 ??  ?? Lewis Hamilton celebra la
seva 10a victòria en un podi innovador amb la seva imatge de fons, i al qual va
arribar amb el cotxe
Lewis Hamilton celebra la seva 10a victòria en un podi innovador amb la seva imatge de fons, i al qual va arribar amb el cotxe
 ?? CLIVE MASON / GETTY ??
CLIVE MASON / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain