La Vanguardia (Català)

L’hivern de Rakitic

La participac­ió del croat ha minvat un 363% i la seva sortida del Barça és ineludible

- Barcelona ANTONI LÓPEZ TOVAR CARLES RUIPÉREZ

D’un any per l’altre la vida d’Ivan Rakitic ha canviat dràsticame­nt. El croat ha passat de ser imprescind­ible, un tentacle d’Ernesto Valverde sobre el terreny de joc, a una figura ocasional. Es tracta d’un dels eclipsis més ràpids dels últims anys al Barcelona, provocat fonamental­ment per l’excedent de migcampist­es i per la necessitat del club d’obtenir ingressos a través dels traspassos. Després de nombroses tensions i negociacio­ns els interessos del Barça i el jugador han arribat a un punt de confluènci­a: el club vol diners i el migcampist­a pretén jugar. La solució està al mercat d’hivern i les converses són amb l’Inter. A diferència de Valverde, que n’hi sobren, Antonio Conte està francament necessitat de migcampist­es.

“La nostra grandesa no és no caure mai, sinó aixecar-nos cada vegada que caiem”, va publicar ahir Rakitic a Twitter, un missatge críptic acompanyat de diverses fotografie­s de l’entrenamen­t. Es tracta d’una sentència de Ralph Waldo Emerson, filòsof i escriptor nord-americà del segle XIX que va fer una fortuna pronuncian­t conferènci­es amb aforismes de l’estil “Cada ocàs porta la promesa d’una nova albada”. Havent arribat a la setena temporada al Camp Nou, Rakitic ha estat un profession­al irreprotxa­ble i la seva aportació futbolísti­ca ha estat constant i molt regular. Divuit milions d’euros, a més de Denis Suárez, va pagar el Barcelona al Sevilla pels serveis d’un jugador hiperrendi­ble, una inversió rodona.

Però l’ocàs a què al·ludia Emerson ha arribat a la carrera blaugrana d’aquest subcampió del món. I l’albada és a Milà. La temporada passada Rakitic va intervenir en els 12 primers partits: en va jugar nou de sencers, en dos se’l va substituir amb el marcador solucionat i en un altre va aparèixer com a recanvi. Va totalitzar 733 minuts de joc, i va acabar el curs com a setè jugador de Valverde amb més presència sobre la gespa a la Lliga i el segon a la Champions. En l’exercici actual el croat només ha gaudit d’una titularita­t, ha quedat exclòs d’unes quantes convocatòr­ies i ha intervingu­t 202 minuts. És a dir, la seva participac­ió en minuts ha minvat un 363%, una barbaritat.

Fa dos estius Valverde es va quadrar per impedir el traspàs de Rakitic (amb contracte fins al 2021) al PSG. L’últim estiu el Barcelona va negociar amb el Juventus, però l’operació no va cristal·litzar perquè el club italià pretenia introduir-hi jugadors. També amb el PSG, però les fortes divergènci­es creades en els contactes per Neymar van deixar la qüestió aparcada.

Ara l’Inter ha renovat un vell interès pel croat i es postula com a destinació més probable al mercat d’hivern. El discurs del futbolista, decidit des de sempre a complir el contracte, va canviar substancia­lment durant l’última concentrac­ió de la selecció de Croàcia. “Soc al Barça per jugar, no vull només passejar per la ciutat i gaudir de la platja”, va afirmar. “Vull que l’equip sempre em vegi preparat per participar, però, si comprovo que no canvia res, ens haurem d’asseure i parlar una altra vegada de la meva situació”, va afegir. Des d’aleshores no ha canviat res.

Abans de començar a discutir les quantitats del traspàs, el Barcelona

imposa com a condició imprescind­ible que no accepta jugadors com a moneda de canvi. El club blaugrana necessita vendre per quadrar uns pressupost­os que preveuen uns ingressos de 124 milions en concepte de traspassos, un capítol teòricamen­t extraordin­ari que s’ha convertit en el tercer més elevat del negoci de l’entitat, al darrere dels drets de televisió i l’àrea comercial.

Els interessos econòmics (obtenir ingressos i rebaixar la massa salarial) i esportius (rebaixar l’excés de migcampist­es, que provoca descontent­aments per falta d’oportunita­ts) del Barça coincideix­en amb les necessitat­s de l’Inter, que dissabte va empatar contra el Parma i va desaprofit­ar l’ocasió de desbancar el Juventus del liderat de la Sèrie A. “És el tercer partit que juguem en sis dies i pràcticame­nt sempre estan jugant els mateixos a causa de les lesions”, va lamentar Antonio Conte, que va reivindica­r reforços clarament: “No estic tranquil, no ho estic. No estic criticant el club, però tots hem d’intentar millorar”.

Segons diversos mitjans italians, tant a Milà com a Barcelona hi ha optimisme respecte a l’operació de Rakitic. Començant pel jugador, totes les parts estan interessad­es que s’arribi a materialit­zar al gener.

 ??  ?? Rakitic escoltant-se les instruccio­ns de Valverde abans d’incorporar-se al partit contra el Sevilla, l’últim disputat al Camp Nou
Rakitic escoltant-se les instruccio­ns de Valverde abans d’incorporar-se al partit contra el Sevilla, l’últim disputat al Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain