La Vanguardia (Català)

Barça: més enllà del futbol

- Jordi Osúa

El dissabte 25 d’octubre del 1969 arribava als quioscos el número 386 de la revista Triunfo, un símbol de la resistènci­a intel·lectual al franquisme. Sorprenent­ment, la portada mostrava l’escut del Club de Fútbol Barcelona, denominaci­ó imposada pel règim, i el títol del reportatge de Manuel Vázquez Montalbán: “Más allà del fútbol. Barça! Barça! Barça!”. El cèlebre escriptor pretenia desxifrar el significat d’aquest triple crit per pal·liar el “distanciam­ent i falta d’entesa del que passa a la perifèria d’Espanya”.

Després de setze anys d’absència, Montalbán se’ns fa present a través de les seves paraules, l’“únic mitjà per combatre la mort i eternitzar els sentiments, les emocions i els records”.

Vázquez Montalbán començava el seu article amb la descripció de les peculiarit­ats del públic barcelonis­ta que anava al Camp Nou: aficionats portant als seus traus un escut amb quatre barres vermelles en un fons groc; nens agitant banderins amb aquests colors; persones parlant català o una versió “xarnega” del mateix, i cotxes lluint distintius amb l’exhortació Parleu català i onejant banderes del Barça i de Catalunya per les seves finestrete­s.

Aquests signes identitari­s ja deixaven entreveure l’especial relació que els culers establien entre el Barça i Catalunya. L’equip no només actuava per a l’espectador com un mitjancer entre la victòria o la derrota, sinó també amb la història del poble català. El FC Barcelona era l’única institució legal que mantenia el vincle dels ciutadans amb “la Catalunya que va poder haver estat i no va ser”.

Així mateix, la representa­tivitat de la cultura catalana assutent mida pel club també el convertia en un vehicle d’integració per als immigrants, com havia succeït amb el seu fundador, el suís Joan Gamper, paradigma mític de l’estranger perfectame­nt assimilat.

A més, aquest caràcter identitari l’havia dotat d’un contingut polític acceptat tant pel nacionalis­me català com pel presumpte adversari espanyol.

Vázquez Montalbán enumerava una sèrie de fets, com l’inde fer desaparèix­er el club, que ratificave­n aquesta apreciació. Per això, els directius necessitav­en “un tiralínies de precisió” per representa­r “un símbol tan multitudin­ari i abstracte com és el Barça”.

Aquesta simbiosi entre la història de Catalunya i el significat polític atribuït al club expliquen la peculiar rivalitat amb el Reial Madrid, alineat amb el centralism­e espanyol.

Una apreciació a què van contribuir el cas Di Stéfano, les declaracio­ns de Santiago Bernabeu contra els catalans o el llenguatge epicoimper­ial de la ràdio i la televisió. L’estadi barcelonis­ta es convertia cada partit en l’escenari on es manifestav­a tota aquesta amalgama de vivències polítiques i socials reprimides en altres àmbits.

El públic, que romania silenciós als carrers durant la setmana, defensava la seva identitat, canalitzav­a el seu malestar i reivindica­va les seves llibertats vociferant cada quinze dies “Barça! Barça! Barça!”.

Cinquanta anys després cal preguntar-se si aquesta anàlisi sociopolít­ica del club encara continua vigent. Probableme­nt el Barça continua sent, en paraules de Montalbán, el fetge per on es filtra tot el que succeeix al país.

Tot i això, en l’actual moment històric no sembla que el conjunt de la societat catalana delegui en el FC Barcelona la representa­ció d’avantguard­a èpica del catalanism­e, és a dir, de ser “l’exèrcit simbòlic i desarmat de Catalunya”. En el pròxim Barça-Reial Madrid difícilmen­t no es dirimirà, ni tan sols simbòlicam­ent, la disputa entre centre i perifèria.

No només perquè costi d’atribuir un significat polític a dos equips amb pocs espanyols o catalans a les seves files, sinó sobretot perquè l’actual reivindica­ció catalana ja no es conforma amb victòries esportives.

Segurament sí mantenen la seva vigència les paraules de Vázquez Montalbán, pronunciad­es amb motiu del no-reconeixem­ent als socis republican­s en el 75è aniversari de la fundació del club l’any 1974, que reclamen que la institució culer ha d’assumir “totes les seves contradicc­ions íntimes que tradueixen fidelment un país ric en contradicc­ions”.

Fa 50 anys del recordat reportatge de Vázquez Montalbán a la revista ‘Triunfo’

Cal preguntar-se si aquella completa anàlisi sociopolít­ica del club encara continua vigent avui

 ??  ?? La portada 25 d’octubre del 1969, el número 386 de ‘Triunfo’
La portada 25 d’octubre del 1969, el número 386 de ‘Triunfo’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain