La Vanguardia (Català)

Trump s’apropia del 4 de Juliol

-

EL 4 de Juliol és la festa nacional dels Estats Units, en la qual el país commemora la seva fundació i elsvalorsd­elademocrà­ciaidelpat­riotisme.Una festivitat per al poble i del poble. Això havia estat fins aquest any en què el president Donald Trump va decidir convertir-se en el patriota número u del país, apropiarse de la celebració i convertir-la en un acte d’exaltació, encara que aquesta vegada no va entrar en la batalla partidista en el seu discurs i es va cenyir a l’eslògan amb què havia batejat la commemorac­ió: “Salutació a Amèrica”.

Els presidents dels Estats Units no han exercit mai un paper prepondera­nt el 4 de Juliol ja que s’entenia que és un dia de celebració del poble, que ha de ser l’autèntic protagonis­ta. Potser atenent aquesta considerac­ió i les crítiques per posar-se en el centre de les celebracio­ns, Trump va eludir aquesta vegada les seves habituals crítiques i insults partidiste­s i va ser més institucio­nal, la qual cosa no ha evitat un nou episodi de polaritzac­ió del país entre partidaris i detractors del president.

El 243è aniversari de la fundació dels Estats Units ha vist com del patriotism­e es passava al trumpisme. El president –el primer en setanta anys en dirigir un discurs a la nació el dia de la Independèn­cia– va fer una intervenci­ó d’exaltació patriòtica lloant herois i gestes que porten el segell dels Estats Units, des de la invenció de la bombeta fins a l’arribada

a la Lluna. Sense complexos, va elogiar el paper de les forces armades del país en un missatge d’unitat en el primer discurs en la història d’un president americà davant del memorial Lincoln, exhibint tancs i amb caces de combat sobrevolan­t el Mall de Washington.

La seva intervenci­ó ha estat criticada pels demòcrates, no tant pel seu contingut al no al·ludir a diferèncie­s partidiste­s, sinó perquè el xou tingués lloc en un lloc sagrat de la història americana, escenari del famós discurs I have a

dream, de Martin Luther King. Trump volia una desfilada militar –va quedar embadalit el 2017 al veure la que França realitza cada 14 de Juliol– però no va ser possible pel seu elevat cost. La idea d’involucrar l’exèrcit en els festejos va despertar preocupaci­ó entre comandamen­ts del Pentàgon. La pluja també va deslluir una mica la seva intervenci­ó, que encara que va eludir el partidisme va reforçar la idea que ell és el comandant en cap i el líder del país.

Trump va atenuar les crítiques que amenaçaven de fer de les celebracio­ns del 4 de Juliol una metàfora de l’excés i la divisió que genera la seva presidènci­a, però ha tornat a deixar la seva empremta protagonit­zant un dia que els americans creuen que ha d’estar allunyat de considerac­ions personals o partidiste­s i en el qual històricam­ent els inquilins de la Casa Blanca no han tingut protagonis­me.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain