La Vanguardia (Català)

Quina difícil governació!

- Fernando Ónega

Allà on no hi ha pa no hi ha pau, diu la saviesa popular, i el refrany s’ha convertit en un principi polític. No hi ha pa perquè els partits de centredret­a s’entenguin com a socis i provoquen el que va passar a la Regió de Múrcia: un galimaties notori que va desembocar en desqualifi­cacions mútues i l’enviament del candidat López Miras a esperar una altra oportunita­t. Al PP li tremolen les cames quan pensa que pot passar el mateix a la Comunitat de Madrid, un fet que seria una pèrdua d’imatge i poder importantí­ssima.

Tampoc no hi ha prou pa per alimentar la investidur­a i s’ha portat el pacte PSOE-Podem a un territori en què es parlen més com a adversaris que com a amics que volen segellar la seva aliança. Abans d’asseure’s a parlar dimarts que ve, Pedro Sánchez ja va canviar dues vegades la seva oferta a Unides Podem. Albert Rivera, que podria garantir una majoria absoluta que tranquil·litzaria molt el país, s’enroca, fa comparacio­ns estranyes amb el rei i es torna a negar a parlar, sense adonarse del valor que té una foto amb el president en la valoració popular. Pablo Casado finalment sembla el centrista, prodigis de la política.

Tots aquests espectacle­s estan provocant tedi en la societat. Es percep un cert afartament de la dificultat de formar

majoria, que s’interpreta com a causa de l’absència de generosita­t o, com va dir Pedro Sánchez, d’escassetat de sentit d’Estat. Qui anomenava el PP “derechita cobarde” ara rep la rèplica d’“ultraderec­hita cobarde”. Qui va acusar Unides Podem de buscar butaques ministeria­ls rep la rèplica que el PSOE no vol deixar anar cap seient del Consell de Ministres. Si Pablo Iglesias brinda a La Vanguardia una revisió de les seves condicions en determinad­es circumstàn­cies, rep el no socialista. I si Sánchez ofereix a Podem que proposi noms d’independen­ts per a ministres, Irene Montero li respon que Sánchez pot nomenar els independen­ts que vulgui, que no els vetaran.

I així va transcórre­r el debat polític d’aquesta setmana. Sospito que molt pocs s’atreviran a defensar el seu caràcter brillant. El més inquietant, però, és l’indici de futur. Cal descomptar, esclar, l’efecte “inici de negociacio­ns”, en què les parts ho exigeixen tot i no volen renunciar a res. Ara bé, les posicions de partida apunten a un país difícilmen­t governable. Si és tan difícil compondre una majoria per formar govern, imagineu-vos com serà l’aprovació d’una llei que requereixi una majoria qualificad­a. Imagineu-vos com serà la tramitació dels pressupost­os, que ja es va carregar l’anterior govern Sánchez. I, si Bildu, ERC i el PDCat o com s’anomeni en el futur s’abstenen en la investidur­a, imagineu-vos la cridòria del centre i la dreta acusant el president cada dia d’haver-se venut a l’independen­tisme. Per si faltés carburant a l’incendi, el posarà Podem en el seu afany de convèncer-nos que pot fer política enfrontat als poders econòmics en un eloqüent exercici de realisme. I el posaran el PP i Ciutadans barallant-se per la direcció de l’oposició.

 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? Fernando López Miras
MARCIAL GUILLÉN / EFE Fernando López Miras
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain