La Vanguardia (Català)

Un paradís amb riscos

- SERGIO HEREDIA

Les platges de Rio de Janeiro, sota l’empara del Crist del Corcovado, poden ser un lloc meravellós per córrer sempre que es vagi amb compte, perquè al lloc més inesperat, entre palmeres i platges paradisíaq­ues, es pot anar a parar a una favela on córrer passarà de ser una afició a una necessitat per a la supervivèn­cia.

Els Jocs de Rio, el 2016, havien tingut llums, però sobretot apagats. Els periodiste­s vam narrar les aventures d’Usain Bolt i Michael Phelps i vam passar por cada vegada que ens havíem de traslladar d’una seu a l’altra.

Ens parlaven de robatoris a les portes dels hotels. Un xofer, despistat, havia penetrat en una favela. Portava dues dotzenes de cronistes a l’autobús. El vehicle va acabar tirotejat. Hi va haver dos ferits. El Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) es justificav­a. Thomas Bach, el seu president, em va explicar: “Ateses les circumstàn­cies, i atesa la crisi financera i política del país, el Brasil va sortir molt ben parat d’aquells Jocs”.

Molts periodiste­s dissentim. S’havien disputat dos dies de Jocs i tots volíem que

allò s’acabés. Per trencar el gel, fèiem broma. Ens proposàvem trucar a casa i dir a les nostres parelles:

“No oblidis que t’estimo. T’he estimat sempre”.

L’orografia de Rio és especial. Les platges formen eles. Leblon, Ipanema i Copacabana van unint-se les unes a les altres. Els barris es confonen. Travesses un carrer i surts d’una zona residencia­l per complicar-te la vida: inopinadam­ent, has anat a espetegar a una zona conflictiv­a.

Les faveles escalen els turons, la vegetació dels quals desapareix i es torna agresta abans de veure’s devorada per les barraques.

Des de dalt, des del Pa de Sucre o el Corcovado, es distingeix una llacuna que serpenteja al cor de la ciutat. Es tracta de la llacuna de Rodrigo Freitas. Allò eren els Jocs Olímpics: tocaven jornades de 16 hores laborals, i així durant 25 dies, sense aturada possible.

Tot i així, les rutines cal conservar-les. Tant com es pugui. A la meva rutina quotidiana figura sortir a córrer. És així cada dia. Tant és si cal treballar durant setze hores. Jo disputo els meus propis Jocs Olímpics. I a Rio les ofertes són notables. Sovint corria seguint la línia marítima. Anava enllaçant els passejos que surten a les platges. Tothom s’amuntega sobre l’asfalt. Hi ha un carril específic d’anada, i un altre de tornada, amb marques a cada quilòmetre, i centenars de patinadors, ciclistes, corredors i passejants que surten a lluir figura.

Tots els esportiste­s són formidable­s a Rio de Janeiro, i per això es treuen la samarreta i llueixen els abdominals de seguida que surt el sol.

Quan me’ls miro, llavors penso en els pingüins.

De vegades em cansava de tot allò, dels pingüins, i llavors deixava enrere la platja d’Ipanema, tallava pel centre i me n’anava cap al cor de Rio. Buscava la llacuna de Rodrigo Freitas.

El lloc és distingit. El recorregut acaricia un ventall de barris residencia­ls. La llacuna de Rodrigo Freitas és veïna de Leblon, Gávea, Jardim Botânico, Lagoa o Ipanema. Cohabita amb el Jockey Club Brasileiro, i també amb un heliport, un ventall de bars i restaurant­s i els elegants molls esportius. Conviu amb agrons i corredors.

No hi ha gaires corredors, és cert. La majoria continuen al passeig marítim, aplaudint a les escultures que van i venen, amb vista al mar.

L’aigua de la llacuna és salada. Ve de l’Atlàntic. L’aigua passa per sota del Jardim de Alah, la frontera entre Ipanema i Leblon, i els mesos previs als Jocs havia estat motiu de debat. Es va dir que la llacuna estava contaminad­a, tan bruta que l’aigua s’havia tornat verda, impractica­ble i molt tòxica.

El perímetre de la llacuna assoleix els set quilòmetre­s; és pla i ample, i combina trams d’asfalt, herba i terra.

Res d’allò, de la contaminac­ió, no es va interpreta­r després, durant els Jocs. Els regatistes solcaven la llacuna. Els pedalinhos, amb forma de cigne, sortien del moll, sempre carregats de turistes.

No vaig notar mai res d’estrany mentre corria per la llacuna de Rodrigo Freitas. El recorregut, de set quilòmetre­s de llarg, és pla, tret de per algun lleu pendent al costat nord, i està marcat quilòmetre a quilòmetre. El sender és ample, comparteix espais d’asfalt, herba i terra, i la perspectiv­a és preciosa, bonica tota l’estona.

D’una banda et xiuxiuegen les aigües manses. I, de l’altra, les vores dels barris residencia­ls, en alguns moments. I en d’altres, una vegetació densa i humida que forma ombres i alleuja la sensació d’aclaparame­nt. Perquè a Rio hi fa calor.

Corrent per la llacuna m’oblidava que m’havien enviat a cobrir uns Jocs Olímpics i que aquella ciutat era Rio.

De vegades em cansava de les platges, i llavors deixava enrere Ipanema, tallava pel centre i buscava el cor

“Ateses les circumstàn­cies i la crisi financera i política del país, el Brasil va sortir ben parat dels Jocs del 2016”

 ?? BRAZIL PHOTOS / GETTY ?? Trotant
Un corredor a la llacuna de Rodrigo Freitas, escenari magnífic al costat de les platges d’Ipanema i Leblon
BRAZIL PHOTOS / GETTY Trotant Un corredor a la llacuna de Rodrigo Freitas, escenari magnífic al costat de les platges d’Ipanema i Leblon
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain