La Vanguardia (Català)

“Cal frenar la decadència urbana”

Tot i que Josep Fèlix Ballestero­s va aconseguir mig miler de vots més que Pau Ricomà, el republicà ha posat punt final a dotze anys de govern socialista a Tarragona

- SARA SANS

El tarannà assossegat i tranquil, que potser va ser un obstacle durant la campanya electoral, s’ha convertit en un actiu per al nou alcalde de Tarragona, que s’ha proposat de liderar una transforma­ció de fons a la ciutat. Pau Ricomà va ser investit amb els vots d’En Comú Podem, Junts per Tarragona i la CUP. Alça abans la bandera del consens que la independen­tista i voldria que el pacte a quatre es materialit­zés en govern, tot i que només els comuns formen part, ara per ara, del cartipàs.

Com es notarà el canvi en quatre anys?

Amb coses tan elementals com en la manera com els ciutadans participen en la governança. Farem un govern molt més obert, amb consells de districte, que seran un veritable empoderame­nt de la ciutadania. I hi ha altres projectes a llarg termini que no podran culminar en quatre anys.

Tan malament estem?

És una qüestió de procedimen­ts. La ciutat es governa igual des de fa molts anys i ara la gent en sap més, està més formada, és més activa i vol participar en la governança. Aquest canvi, que és imprescind­ible, ja el van fer moltes ciutats al voltant de Barcelona durant els noranta, però aquí és una assignatur­a pendent.

A quina ciutat li agradaria que s’assemblés Tarragona?

Doncs n’esmentaré una que no és de la mateixa corda que nosaltres... Però pel seu funcioname­nt, organitzac­ió i transparèn­cia és una de les més rodones: Terrassa. És un model a seguir.

Quan contractar­an el gerent municipal i el gerent urbanístic que va anunciar?

Ho estem estudiant i valorant seriosamen­t, però necessitem més temps per prendre decisions d’aquesta mena.

Quina ciutat voldria tenir a mitjà termini?

Una ciutat molt recuperada en el sentit d’espai públic i d’habitatges. Ara està desconnect­ada i amb un gran nombre de pisos en estat ruïnós.

Si frenen el pla de la Budellera, on l’anterior govern preveia construir 4.000 habitatges, pot ressorgir el futur barri de Terres Cavades?

No! Aquest tampoc no és el nostre model. Nosaltres volem cosir la ciutat, recuperar habitatge en mal estat, que n’hi ha a milers, i després avançar amb petits plans parcials de millora urbana a tots els barris, cosa que ens permetria recosir-la. En campanya vam parlar del concepte “ciutat dònut”, i és una bona definició, però crec que és millor el concepte que utilitzava En Comú Podem de “ciutat gruyère”, perquè no és només que la ciutat centrifugu­i sinó que a dins hi ha molts espais que es poden omplir amb promocions de cinquanta o de seixanta habitatges.

L’Ajuntament hauria de demanar disculpes pel pàrquing Jaume I, que ha costat 30 milions i no està acabat?

Intentarem agilitzar tots els tràmits per dissipar qualsevol sensació d’obstacle a la justícia i que l’afer es pugui resoldre. Crec que no n’hi ha prou amb demanar disculpes

i tampoc ens toca a nosaltres fer-ho perquè no érem aquí.

Què hem après dels Jocs Mediterran­is?

Que les ciutats han de ser conscients de les seves dimensions i que han de fer apostes a favor del benestar de les persones i no projectes megalòmans per passar a la història. Els Jocs no només no han deixat un llegat important,

sinó que han deixat deute.

Quin és el seu projecte bandera?

El nostre projecte és ambiciós, però serà gradual i no per passar a la història ni penjar-se una medalla, perquè l’haurà de continuar un altre alcalde. Ara toca un procés de regeneraci­ó de la ciutat, que no veurem ni en quatre ni en vuit anys, es veurà en vint. Estem en una posició de decadència urbana que hem de frenar. Si no recuperem habitatge i si no entenem que el riu és centralita­t i element cohesionad­or, tindrem una ciutat molt problemàti­ca.

Es conformari­a amb tenir-la neta?

És imprescind­ible però no suficient. Vull que en quatre anys, mani qui mani, continuï la regeneraci­ó.

Li agradaria ser alcalde més enllà dels vuit anys?

Amb vuit anys n’hi ha prou. Així poden sorgir nous lideratges i les coses són més ordenades i dinàmiques. Quan t’hi estàs molt de temps, tot acaba passant per tu...

El seu antecessor va prometre l’autobús gratuït... Millor pagar-lo i construir carrils bici?

No només carrils bici... Impulsarem una mobilitat molt més coherent. No és fàcil, però el nivell d’usuaris d’autobús és baixíssim i en una ciutat tan dispersa com la nostra no s’explica. Cal millorar les connexions i la durada d’alguns trajectes. La prioritat és el bon servei, no que sigui de franc.

Penjarà el llaç groc?

Cal ser respectuos­os amb tots els grups i tots els ciutadans. Jo lluitaré i treballaré perquè hi hagi prou consensos i poder posar-lo, però no ho faré si la majoria de representa­nts hi està en contra.

La política local passa per davant de l’independen­tisme?

Imperen els consensos. Jo soc independen­tista i ho continuaré sent i manifestan­t-me. Al final la missió serà canviar les coses, amb consensos. Aquest és el principal objectiu.

“Tarragona es governa igual des de fa molt de temps i els ciutadans han de participar més”

“Amb vuit anys n’hi ha prou, així surten nous lideratges i les coses són més dinàmiques”

 ?? XAVI JURIO ?? Pau Ricomà davant el saló de plens que ja no presideix el retrat del Rei
XAVI JURIO Pau Ricomà davant el saló de plens que ja no presideix el retrat del Rei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain