La Vanguardia (Català)

Neurocirur­gia i modernitat

FABIÁN ISAMAT DE LA RIVA (1930-2019) Neurocirur­già

- ENRIQUE FERRER RODRÍGUEZ

Fabián Isamat de la Riva va néixer a Barcelona l’agost del 1930. Va cursar estudis de Medicina a Barcelona. Després d’un breu període de temps amb el doctor Adolfo Ley va anar als Estats Units, on va fer la residència en neurocirur­gia amb el doctor Paul Bucy a la NorthWeste­rn University de Chicago. Va obtenir el Board de Neurocirug­ia el 1960.

Va tornar aquell any i va començar la seva etapa a Espanya en un petit servei de l’hospital del Sagrat Cor de Barcelona. I el 1961 es va casar amb Mariví Rivière, amb qui va tenir cinc fills, cap d’ells metge.

El 1973 va accedir a la direcció de servei de neurocirur­gia, inicialmen­t anomenat servei de patologia del sistema nerviós, de la ciutat sanitària Prínceps d’Espanya, avui hospital de Bellvitge, de què va ser una gran referència fins que es va jubilar l’any 2000.

Fabián Isamat ho ha estat tot en la neurocirur­gia nacional i internacio­nal: professor titular de Neurocirur­gia de la UB, president de la Societat Europea, vicepresid­ent de la Federació Mundial i cap d’una de les escoles neuroquirú­rgiques més importants del país.

Fins a vuit dels seus deixebles hem exercit el càrrec de cap en els diferents serveis de Catalunya fins ara. Afegirem, a més, una nombrosa cort de neurocirur­gians formats a la mateixa escola.

A part de la neurocirur­gia ha tingut més passions. Cal destacar l’amor de la seva vida, la seva dona Mariví, desaparegu­da fa sis anys, i els seus fills i nets. També destaca la seva afició per la pintura moderna catalana, que va col·leccionar.

Profundame­nt barceloní, també va ser un precoç enamorat de l’Empordà i, sobretot, de Menorca, on va passar alguns dels seus millors moments i on ens ha deixat per sempre, davant una esplèndida panoràmica del port de Maó. Es va integrar a la societat menorquina i va col·laborar habitualme­nt al diari Menorca. Persona destacada i influent allà on fos, Fabián Isamat ha estat un gentleman, educat i elegant, sempre sofisticat, amb una presència imponent i una gran personalit­at. També ha estat un home determinat, de vegades implacable, però sempre tendre i entranyabl­e.

Els que hem tingut el privilegi de treballar amb ell som portadors de la marca indeleble de la seva neurocirur­gia moderna, fruit del concepte que va impulsar des dels seus inicis profession­als, i d’un sistema de formació inèdit a Espanya aquells anys.

Hem rigut i hem plorat al seu costat. Hem après d’ell. I, amb els anys, l’hem enyorat. Hem pogut gaudir després del seu suport, mentre ens reclamava informació sobre el que passava al nostre món profession­al, que no va voler abandonar mai.

Aquestes són hores tristes, amb una gran sensació de buit, perquè el mestre, patró i amic ja no és entre nosaltres per donar-nos els seus encertats consells. Però estem segurs que la seva memòria quedarà per a la història i en el dia a dia dels que el vam conèixer.

Fins sempre i gràcies, doctor Isamat.

Va ser una gran referència del servei de neurocirur­gia de l’hospital de Bellvitge fins que es va jubilar

 ?? .. / LVE ??
.. / LVE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain