La Vanguardia (Català)

Els Reis celebren el 15è aniversari del casament reial a l’Almudena

Els Reis celebren l’aniversari del seu casament, oficiat el 22 de maig del 2004

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

El casament es va anunciar per a l’estiu, però a causa de l’ajust de les agendes dels convidats reials es va haver de celebrar el 22 de maig. L’historial meteorològ­ic d’aquell dia era bo, però el dia del casament del príncep Felip de Borbó i la periodista Letícia Ortiz va ploure a Madrid com no ha tornat a ploure aquest mateix dia els darrers catorze anys. Les tempestes també han escassejat al matrimoni, i, encara que hi ha hagut alguns núvols negres, en general els ara Reis han gaudit d’una travessia matrimonia­l amb bon temps i vents favorables.

Avui Felip i Letícia compleixen 15 anys de casats, però la data, a diferència d’altres cases reials, no mereix una celebració oficial. De fet, en aquesta ocasió, i a causa de l’inici de la legislatur­a, ni tan sols s’ha programat un acte conjunt a l’agenda oficial que serveixi d’excusa per a l’aparició pública de la parella. El Monarca rebrà avui a la Zarzuela els acabats d’elegir presidents del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Manuel Cruz, i la Reina no té cap acte previst. Seguint l’estil de la Casa Reial que ja van imposar els reis anteriors, són poques les ocasions que la celebració de les efemèrides traspassa els murs de la Zarzuela.

El casament dels Reis actuals no és dels que s’obliden, i no solament per la tempesta desfermada sobre Madrid el 22 de maig del 2004, un xàfec que va arruïnar alguns abillament­s i que, sobretot, va impedir a Letícia fer el seu trànsit de periodista a princesa a peu sobre una catifa carmesina, el color del guió del llavors príncep d’Astúries. No va poder ser: Letizia Ortiz va esperar gairebé mitja hora al vestíbul del Palau Reial esperant travessar el pati de l’Armeria i arribar a l’escalinata de la catedral de l’Almudena. Els trons i la pluja ressonaven a l’interior del temple, on el nuvi, vestit d’uniforme de gala, mirava al sostre que el separava d’un cel inclement. Al final els serveis de protocol van decidir que la núvia, acompanyad­a del seu pare, el periodista Jesús Ortiz, i els patges i dametes d’honor pugessin als dos Rolls-Royce preparats a aquest efecte i travessess­in la plaça amb cotxe. La pluja no amainaria pas.

Després del casament el temps va millorar una mica, però el ruixat havia deixat molta gent a casa, de manera que l’afluència de públic durant el recorregut nupcial, també amb Rolls-Royce, va ser inferior de l’esperada. Més tard es va celebrar el banquet i

La pluja que va caure sobre Madrid va impedir que la núvia arribés a peu fins a la catedral de l’Almudena

Miguel Ángel Revilla, llavors i ara president de Cantàbria, va compartir fila d’urinaris amb el rei Harald de Noruega, i Carolina de Mònaco va oferir la seva primera imatge de vídua amb marit viu.

En quinze anys els nuvis han tingut dues filles, Elionor i Sofia, i una crisi coneguda, la que es va desencaden­ar a Mallorca l’estiu del 2013, motivada per la pressió viscuda dins la família pels escàndols de Nóos i Botsuana. La princesa volia canviar les coses i el príncep sabia que a les cases reials les coses canvien al seu temps. I així va ser: menys d’un any després, el rei Joan Carles va abdicar, Felip va ser proclamat Rei i Letícia va assolir el grau de reina consort. Aquests gairebé cinc anys de regnat han calmat els ànims; Letícia ja pot prendre decisions i entre aquestes hi ha que el seu matrimoni funcioni: pel bé dels protagonis­tes, pel de les seves filles i també perquè, a més, estan casats amb Espanya.

 ??  ??
 ?? CHEMA CLARES / GTRES ?? Quinze anys Els Reis el 24 d’abril amb motiu del dinar del premi Cervantes. A la dreta, el dia del seu casament, avui fa 15 anys
CHEMA CLARES / GTRES Quinze anys Els Reis el 24 d’abril amb motiu del dinar del premi Cervantes. A la dreta, el dia del seu casament, avui fa 15 anys
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain