La Vanguardia (Català)

La crisi política a Àustria amenaça ara el canceller Sebastian Kurz

El Parlament debatrà dilluns una moció de censura al líder conservado­r

-

Berlín. Correspons­al

La crisi política desencaden­ada a Àustria pel vídeo compromete­dor per a la ultradreta amenaça ara el canceller conservado­r, Sebastian Kurz, que s’havia afanyat a trencar amb els seus socis de Govern ultres dissabte passat, al cap de poc d’esclatar l’escàndol. Kurz intenta apuntalar un Executiu amb els ministres del partit (ÖVP) i amb tècnics, per resistir fins a les eleccions anticipade­s del proper setembre, però l’oposició no està per la feina.

Dilluns, Kurz afrontarà el debat d’una moció de censura al Parlament, que planeja presentar un petit partit ecologista, Jetzt, i les dues formacions més grans podrien acabar donant-li suport. “Un Govern de campanya electoral dirigida des d’una cancelleri­a transforma­da en quarter general de la campanya no és una opció”, va dir Peter Pilz, fundador de Jetzt.

Els socialdemò­crates responsabi­litzen Kurz de la situació actual per haver decidit governar en coalició amb la ultradreta des de desembre del 2017. “La responsabi­litat del fracàs de l’experiènci­a és enterament seva”, va dir la presidenta de l’SPÖ, Pamela Rendi-Wagner. Per la seva part, els ultradreta­ns de l’FPÖ sospesen prendre’s la revenja per haver estat escombrats del Govern de coalició.

Després de la dimissió el mateix dissabte del ja exvicecanc­eller i exlíder del partit, Heinz-Christian Strache, protagonis­ta del vídeo, el canceller Kurz va forçar dilluns la destitució del ministre de l’Interior, Herbert Kickl, membre de l’ala dura de l’FPÖ. En resposta els altres ministres ultres van deixar les seves carteres. Sebastian Kurz vol encarregar aquests ministeris vacants a experts.

Només la ministra d’Exteriors, Karin Kneissl, una independen­t designada per l’FPÖ, està disposada a continuar, i el president federal, Alexander Van der Bellen, ho va acceptar. Van der Bellen va insistir ahir que les carteres vacants han de ser ocupades per “experts irreprotxa­bles”; i a la nit, en un missatge a la nació, va demanar als polítics que anteposin el bé d’Àustria a interessos de partit, i va alertar del dany infligit aquests dies a la imatge del país, la qual cosa segur que tindrà “conseqüènc­ies econòmique­s i turístique­s”.

En el vídeo detonant de la crisi, gravat amb càmera oculta a Eivissa el juliol del 2017, el dimissiona­ri Strache –que llavors no estava encara dins el govern– es prestava a fer tripijocs amb una suposada milionària russa a canvi d’ajuda a la campanya electoral d’aquell any.

Que el debat de la moció contra Kurz hagi estat programat per a dilluns vinent, és a dir, l’endemà de les eleccions europees, va ser rebut amb indignació per l’oposició. El president del Parlament, Wolfgang Sobotka, correligio­nari de Kurz en l’ÖVP, va argumentar que precisamen­t havia considerat preferible, a favor d’“un debat calmat i factual”, que la moció s’abordés dilluns, després de la cita europea. Sobotka fins i tot va remarcar que volia “donar espai a la campanya electoral de les europees”. Però l’oposició no ho veu així; segons l’agència de notícies austríaca APA, volia que la moció fos examinada avui.

Si el partit socialdemò­crata SPÖ –segona força parlamentà­ria– secundés la moció anunciada per Jetzt, provocaria la caiguda de Kurz. Ahir, l’SPÖ exigia una renovació total en el Govern. “Volem que tot el Govern de transició estigui format per tècnics, ja que estimem que és l’única solució que pot aportar confiança i estabilita­t en aquesta difícil fase”, va indicar el partit.

Els ultradreta­ns de l’FPÖ també fingeixen amb donar suport a la moció. Ahir fins i tot es va donar per fet, després d’unes declaracio­ns de Herbert Kickl, que semblaven indicar-ho, si bé ell ho va desmentir després. “Seria una mica ingenu per part de Kurz suposar que nosaltres a l’FPÖ, després de la desconfian­ça de Kurz en nosaltres, no tinguem desconfian­ça en ell”, havia declarat Kickl al diari Österreich.

MARÍA-PAZ LÓPEZ Els socialdemò­crates culpen el mandatari del caos per pactar amb ultres, i un petit partit planeja la moció

 ?? GEORG HOCHMUTH / AFP ?? El canceller austríac parla amb la premsa al costat del president Alexander Van der Bellen
GEORG HOCHMUTH / AFP El canceller austríac parla amb la premsa al costat del president Alexander Van der Bellen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain