La Vanguardia (Català)

Sonets alliberats

El poeta Carles Rebassa guanya el premi Carles Riba amb ‘Els sons bruts’

- Barcelona

Carles Rebassa (Palma, 1977) ha guanyat el premi Carles Riba d’Òmnium amb Sons bruts (Proa), un llibre de poemes que “neix d’un desamor terrible i dolorós”. “La poesia pot venir de molts fets –afirma el poeta– i aquí es va donar el cas que em vaig sentir rebutjat. La manera que vaig trobar per treure fora tot aquest garbuix va ser posant-me a fer sonets”. El desencaden­ant va passar fa 17 anys i

aquests sonets han estat “com una vida secreta”: “Eren una vàlvula personal, per aquell desamor i per l’encaix en la societat, fins que l’any passat en vaig escriure un i vaig veure que era com un cicle acabat. Vaig decidir donar-li forma de llibre i amb una gosadia terrible el vaig enviar al premi. Ara s’ha convertit en tota una altra cosa”, explica.

Rebassa rebutja que li hagi servit de teràpia: “M’ha ajudat a construir una determinad­a expressió, i com a sistema d’investigac­ió de llenguatge”. Sorprèn que s’hagi ajustat al format del sonet: “Escriure un sonet, que és formalment tan exigent, et dona una llibertat creativa molt grossa, contràriam­ent a sentir-te encaixonat dins d’una faixa”. I ho justifica així: “El fet d’anar a cercar una contenció et fa capaç de dir molt d’una manera determinad­a, i ‘la rima significa’, com diu Àngel Terrón”, a qui manlleva el títol del seu llibre Sons nets, “perquè jo m’hi reflectia i és un reconeixem­ent al seu mestratge”.

“Intento que la rima no sigui el lluïment del poema”, i val a dir que ho aconseguei­x perquè en la lectura sovint desapareix la sensació d’estar llegint un sonet. “El sonet mateix s’obre i es tanca, i agafa una harmonia completa, a diferència d’altres estrofes”, explica, fins al punt que, als 68 sonets triats, n’hi afegeix un darrer, “més com un joc”, que és autobiogrà­fic, perquè no va voler incloure la biografia clàssica que demanen les editorials: “Ho trobo un concepte terrible”.

“Entenc la literatura com un acte artístic i polític, una acció amb què intentes canviar el món, i en canvi aquests poemes els he escrit d’una manera més íntima”. La poeta Maria Cabrera, jurat del premi, va dir: “Són sonets que qüestionen l’estructura del sonet, fan aixecar polseguera a la tradició que hi ha darrere, perquè Rebassa la vacil·la i s’hi posa xulo”.

“He cercat que la forma sigui connatural al poema. El llibre segueix un itinerari, la qüestió del desamor desapareix a mig llibre i continua amb altres curolles: un cant a la disconform­itat de les coses del món”, conclou.

 ?? ANGELA SILVA ?? El poeta Carles Rebassa
ANGELA SILVA El poeta Carles Rebassa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain