La Vanguardia (Català)

El nou volum de la ‘Història de la literatura catalana’ repensa el segle XIX

- FRANCESC BOMBÍ-VILASECA

Com explicar la complexita­t històrica en un moment en què el debat sovint es redueix a 240 caràcters? S’ho preguntava el president de la Generalita­t, Quim Torra, arran de la presentaci­ó del nou volum de la Història de la literatura catalana , el cinquè, dedicat al segle XIX, sí, el que inclou la mítica Renaixença. Un acte celebrat, justament, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, una institució que té un paper important a l’època, com recull l’obra.

Una opció podria ser optar pel reduccioni­sme, però no es pot encarar amb aquesta premissa una obra d’aquesta magnitud. També es podria anar cap a l’erudició, per recollir-ho tot i que el lector estudiós en fes la valoració pertinent. Josep M. Domingo, codirector del volum amb Enric Cassany, explica que la ponderació s’apropava més a l’objectiu, explicar el significat d’una “revolució simbòlica” que va permetre que una llengua que molts considerav­en morta per als usos cultes i literaris donés lloc a “pràctiques tan intenses com el Verdaguer cantat d’El noi de la mare oel Virolai, el teatre de Pitarra o com a vehicle d’un sistema literari en termes globals, com la Terra baixa de Guimerà que passarà a l’òpera primer i al Hollywood primigeni després.

I tot això articulat en el pas de l’antic règim a l’ordre liberal, amb el naixement del nacionalis­me espanyol impulsat per la burgesia catalana per construir un Estat espanyol modern, que accentua la diglòssia que converteix el català en residual en els mitjans culturals. I progressiv­ament van entrant corrents moderns, com el romanticis­me, que acaben confluint a la segona meitat del segle en el que avui coneixem com a Renaixença, els mateixos que imposant el seu relat convertira­n tota la producció anterior en la famosa decadència –època rehabilita­da en el volum precedent– excepte la mítica edat mitjana. El (re)naixement d’una nació alhora que el naixement de l’Estat espanyol modern.

El llibre (editat a tres bandes per Enciclopèd­ia Catalana, Barcino i l’Ajuntament de Barcelona), divideix el segle en dos, i en cada part tracta successiva­ment el substrat, els gèneres, l’anàlisi de les idees estètiques i, finalment, fa una anàlisi d’autors i d’obres.

Ni és esquemàtic­a ni exhaustiva ni revolucion­ària, sinó que “es tracta d’escriure clar per a un públic mitjà sense defugir la complexita­t”.

És una obra que, segons el president, servirà per saber “qui som i qui ens proposem ser en el futur”, tot i que Cassany, irònicamen­t, aspirava potser a “inspirar els redactors de la Viquipèdia”.

És una revolució simbòlica que va fer renéixer una llengua que els erudits creien morta per a la cultura

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Josep M. Domingo, Lola Badia, Quim Torra, Àlex Broch i Enric Cassany
MANÉ ESPINOSA Josep M. Domingo, Lola Badia, Quim Torra, Àlex Broch i Enric Cassany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain