La Vanguardia (Català)

Social Car llança a Barcelona el seu primer servei de VTC

La plataforma operarà des de demà amb precontrac­tació de 15 minuts en cada viatge en una flota que aviat tindrà 250 cotxes

- Barcelona

El turbulent sector dels vehicles de turisme amb conductor, conegut com a VTC, marcat pel llarg conflicte amb el del taxi, que continua obert, té un nou actor destacat. Social Car irromp en aquest mercat després de tancar acords amb diversos titulars de llicències que li permetran operar com a plataforma en 250 cotxes a Barcelona. El servei estarà disponible des de demà, dimarts, inicialmen­t en part d’aquesta flota, que anirà creixent. I s’ajustarà literalmen­t a la normativa aprovada al gener per la Generalita­t, que obliga a contractar-lo amb 15 minuts d’antelació. Aquest interval s’aplicarà a cada viatge i no només al primer, com fa Cabify, cosa que ha motivat que el Departamen­t de Territori li hagi obert un expedient informatiu.

Social Car va néixer el 2011 a Barcelona com a plataforma de lloguer de cotxes sense conductor entre particular­s en un moment en què proliferav­en empreses emergents dedicades a tota mena d’activitats de la denominada economia col·laborativa. Des d’aleshores, ha crescut fins a operar a més de 600 ciutats per tot Espanya, entre les quals les més grans, i arribar a la xifra de 250.000 usuaris i 20.000 vehicles registrats, tant de propietari­s individual­s com de flotes. A més, ofereix un servei de reserva immediata a Barcelona i Madrid amb unes 400 unitats, i també de rènting a llarg termini i compravend­a. La companyia està participad­a pels seus fundadors, el RACC i el fons de capital risc Cabiedes & Partners, i també per alguns àngels inversors del sector com Pau Serracanta, director general de Dorna Sports, i Vincent Rosso, cofundador de Bla Bla Car. El 2018 va facturar tres milions d’euros.

“La nostra entrada als VTC és un pas més en l’aposta per ser una plataforma de mobilitat, perquè sigui més sostenible, a partir de la innovació i la tecnologia”, explica Mar Alarcón, fundadora i directora general de Social Car. En aquest sentit, la nova aplicació mòbil, descarrega­ble des d’avui per a dispositiu­s Android i iOS, està preparada indistinta­ment per als VTC i els taxis, amb els quals, assegura, “no es busca cap conflicte, sinó tot el contrari; els taxistes interessat­s a treballar amb nosaltres es poden incorporar des de ja mateix”.

Els cotxes amb llicència VTC que operarà Social Car –“nosaltres no tenim vehicles propis ni els tindrem”, aclareix Alarcón– tenen el logotip de la companyia visible a la carrosseri­a. Aquesta és una altra novetat. Llevat d’això, seran els models negres habituals que formen part de flotes que treballave­n amb la nord-americana Uber i l’espanyola Cabify fins a l’entrada en vigor de la nova normativa catalana, tot i que aquesta última en va reincorpor­ar alguns quan va tornar fa un mes. El nou servei no tindrà tots els efectius inicialmen­t. S’afegiran a mesura que es contractin els conductors necessaris, ja que molts treballado­rs van ser acomiadats després de la sortida de les dues grans plataforme­s.

La precontrac­tació de 15 minuts fixada per la Generalita­t no és un problema per al model de negoci de Social Car, segons Alarcón. Una altra qüestió és l’ampliació d’aquest temps fins a una hora que preveu el reglament de l’AMB, encara no aprovat definitiva­ment. “No m’atreveixo a valorar-ho –prosseguei­x la responsabl­e de la companyia–, ara comencem a treballar i hem de veure com va”.

L’empresa catalana ha tancat acords amb diverses firmes titulars de llicències i també es vol obrir al taxi

 ?? LV ?? A diferència d’altres plataforme­s, els VTC que treballen amb Social Car tenen el logo a la carrosseri­a
LV A diferència d’altres plataforme­s, els VTC que treballen amb Social Car tenen el logo a la carrosseri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain