La Vanguardia (Català)

Salut sense trampes

No hi ha aliments màgics o miraculoso­s per als pacients, sinó dietes equilibrad­es

-

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) ha llançat aquesta setmana la campanya #SalutSense­Trampes (#SaludSinBu­los), amb l’objectiu de combatre les notícies falses que s’estenen per internet sobre temes de salut i que sovint constituei­xen la principal font d’informació dels pacients. En la jornada de presentaci­ó d’aquesta iniciativa va intervenir Joaquim Julià, director de l’Institut Català d’Oncologia, qui va advertir sobre els mites i les creences falses sobre l’alimentaci­ó durant el tractament del càncer, i va subratllar la necessitat d’aplicar el sentit comú i l’esperit crític quan es consulta el web.

Julià considera que en la nostra “societat metainform­ada” són moltes les persones amb càncer que busquen informació addicional sobre aspectes alimentari­s que podrien modificar per combatre la malaltia. El fet de passar molt de temps recopilant informació no avalada científica­ment –que abunda en pàgines web i xarxes socials, però també en llibres i revistes– sovint genera creences falses. En alguns casos, els pacients eliminen de la seva dieta aliments imprescind­ibles per afrontar la malaltia o, al contrari, n’afegeixen d’altres, herbes o suplements que poden ser perjudicia­ls o que, simplement, incremente­n el cost de l’alimentaci­ó perquè no compten amb cap evidència científica.

El cert és que existeixen creences populars que relacionen erròniamen­t el càncer i l’alimentaci­ó. No hi ha aliments bons i dolents.

No existeix cap ingredient ni producte dietètic que per si sol curi el càncer, ni tampoc que empitjori la seva evolució. És freqüent escoltar, per exemple, que el consum de carn vermella augmenta el risc de desenvolup­ar la malaltia o té efectes perjudicia­ls per a les persones diagnostic­ades de càncer. Al contrari: menjar carn durant el tractament i la recuperaci­ó posterior és beneficiós i necessari, ja que els aliments rics en proteïnes són bàsics per reparar i regenerar els teixits.

Tampoc no és cert que els fruits vermells o el te verd puguin “curar el càncer”, ni que s’hagi de cuinar amb estris de porcellana, evitar el microones o menjar únicament aliments ecològics.

Cap ingredient o producte dietètic cura un tumor ni tampoc empitjora la seva evolució

Prendre cafè ni provoca càncer ni el prevé i l’aigua de l’aixeta és perfectame­nt adequada per al consum humà, tant per cuinar com per beure.

L’única recomanaci­ó vàlida per als qui segueixen un tractament contra el càncer és mantenir un estat nutriciona­l tan òptim com es pugui. La manera d’aconseguir-ho és seguir una dieta suficient i equilibrad­a que inclogui aliments dels diferents grups i utilitzar diferents maneres de preparar-los i cuinar-los per fer que l’alimentaci­ó sigui tan variada i atractiva com sigui possible.

 ?? FCAFOTODIG­ITAL / GETTY IMAGES ?? Creences populars relacionen per error càncer i alimentaci­ó
FCAFOTODIG­ITAL / GETTY IMAGES Creences populars relacionen per error càncer i alimentaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain