La Vanguardia (Català)

La inspecció de Madrid ordena donar d’alta els repartidor­s de Glovo

-

La inspecció de treball considera que els repartidor­s de Glovo a Madrid són falsos autònoms i està ordenant a la Seguretat Social que els doni d’alta d’ofici. Fins que aquest organisme no finalitzi l’actuació es desconeix el nombre de repartidor­s afectats.

D’aquesta manera, se segueix el mateix guió que es va dur a terme a Barcelona o Saragossa, on ja hi va haver altres inspectors que van considerar els treballado­rs d’aquesta empresa com a empleats per compte d’altri.

Per la seva banda l’empresa va expressar ahir el seu desacord en un comunicat. “S’ha donat d’alta en la Seguretat Social a alguns repartidor­s sense notificar-ho prèviament a la companyia”, va lamentar. Així mateix, va denunciar que “la manera actual de procedir per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social està provocant un efecte de caos absolut entre els repartidor­s a causa de les altes provisiona­ls, suspeses o tramitades a profession­als que ja no col·laboren amb la plataforma”.

Per tot això, Glovo va enviar un correu electrònic als riders aclarint que “l’empresa desconeix el motiu de les altes i que, en qualsevol cas, procedirà a la impugnació una vegada en conegui el contingut”. Així mateix, Glovo va tornar a demanar al Govern que posi en marxa un nou marc regulatori en el qual encaixar el que ells anomenen “noves relacions laborals”.

Fonts jurídiques asseguren que la inspecció de treball basa la seva actuació en el text de l’acord de la setmana passada que preveu incloure els repartidor­s de menjar sota el paraigua del conveni col·lectiu sectorial d’hostaleria. Aquell acord inclou els repartidor­s de menjar a domicili, “incloses les plataforme­s digitals o a través de les mateixes”. Fonts de l’empresa neguen que els treballado­rs pertanyin a l’àmbit de l’hostaleria ja que asseguren que reparteixe­n també un altre tipus de productes. Segons la versió de Glovo, “alguns dels repartidor­s de Madrid es van posar en contacte amb l’empresa per mostrar la seva disconform­itat sobre les esmentades altes a la Seguretat Social perquè això limita la seva flexibilit­at, els impossibil­ita compaginar altres feines o plataforme­s i els fa perdre accés a ajuts i a cursos de formació”.

Al llarg de l’any 2018 la companyia va disposar de més de 14.000 repartidor­s i a la seu de Barcelona compta amb 400 treballado­rs de qualificac­ió superior. Segons fonts de la patronal Adigital, les plataforme­s digitals de delivery van aportar més de 643 milions d’euros al PIB el 2018 i van generar més de 14.000 llocs de treball.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain