La Vanguardia (Català)

Benvinguts al futbol genuí

- ORIOL DOTRAS Barcelona

El futbol viu un procés continu de mercantili­tzació. Les xifres que remou l’esport més popular del planeta avui dia s’eleven a quantitats impensable­s fa unes dècades, amb una visió cada vegada més focalitzad­a en el negoci i allunyada de l’essència. De retruc, el més perjudicat ha estat l’aficionat, sobretot els que pertanyen a equips que no col·leccionen portades als diaris ni tenen veu a les tertúlies esportives. La seva alienació cap al futbol elitista ara es pot combatre tornant als orígens, a l’autenticit­at, que proposa Footters.

Es tracta d’una plataforma que emet en streaming amb la intenció de recuperar el futbol genuí, el que aproximi el seguidor a l’equip del seu poble o de la seva ciutat amb un simple clic des d’on vulgui. Ells mateixos es defineixen com el Netflix del futbol local i pròxim. L’objectiu és donar més visibilita­t a equips semiprofes­sionals –o semiamateu­rs, segons com es miri–, “deixats de la mà de Déu durant molt de temps”, tal com

explica a aquest diari Julio Muñoz, director de màrqueting de la companyia.

Footters ofereix la possibilit­at de visionar partits de Segona B i de Tercera Divisió, unes categories en què conviuen clubs històrics amb una massa social considerab­le (Racing de Santander, Recreativo de Huelca, Salamanca...) amb altres de molt més modestos. La mida no té gaire importànci­a. La idea és donar visibilita­t a un futbol oblidat. “L’aficionat mitjà estava saturat de veure quant saltava Cristiano o corria Messi. No és que aquestes divisions no tinguessin aficionats, sinó que estaven abandonade­s”, afirma Muñoz.

Per un preu mòdic (7 euros al mes de subscripci­ó o 3 euros per partit) es pot seguir l’equip que es vulgui. Amb això es contribuei­x a millorar els seus ingressos, ja que la meitat dels diners recaptats van directamen­t a les arques dels clubs, que només s’han de preocupar de jugar el partit. “Estan molt contents perquè no els exigim res. Per a ells és un ingrés caigut del cel”, diu Muñoz. Les parts beneficiad­es són moltes. Primer, aficionats i familiars, perquè poden veure l’equip en qüestió. Després, els clubs, no només pels diners que ingressen sinó també pel material audiovisua­l de què disposen per compartir a les xarxes socials. Òbviament els jugadors, per la visibilita­t que tenen. “Jo vaig jugar un munt de partits i no els vaig poder ensenyar als meus fills cap gol”, recorda Julio Fariñas, director executiu de Footters i que va militar en diversos equips de Segona B i de Tercera. El compte de Twitter de la plataforma s’omple de golassos cada cap de setmana, la qual cosa demostra

La companyia tecnològic­a, establerta a Sevilla, es defineix com el Netflix del futbol local i pròxim Footters és

una plataforma digital que emet partits de Segona B i

de Tercera amb l’objectiu de donar visibilita­t al futbol oblidat La meitat dels ingressos obtinguts pel pagament de la subscripci­ó o del partit es destinen als clubs

que la qualitat que hi ha en aquestes categories.

També s’ha de tenir present l’encarregat de captar talent. “Vam parlar al seu dia amb diversos observador­s, entre ells Monchi, i ens deien que, quan van a un camp a veure un noi , de seguida es revaloritz­a quan s’adonen que són a la grada. És important detectar el talent abans que valgui tants diners. No és el mateix contractar un futbolista que despunta al gener que al juny. A més, abans el nano podia perdre l’oportunita­t de la seva vida si tenia un mal dia. Ara se li pot fer un seguiment discret i recurrent”.

Footters, una empresa sevillana que té accioniste­s com els futboliste­s Álvaro Negredo o Adrián San Miguel, recupera per al poble el “futbol autèntic” adaptat als nous temps i dota d’estructure­s els clubs. “No deixem de ser una empresa tecnològic­a amb vista al futur. Oferim solucions d’última generació, amb càmeres automatitz­ades instal·lades als camps per assegurar una emissió òptima”. Una opció que permet, per exemple, al jugador de l’Athletic Club Ibai Gómez veure des del mòbil els partits del Santutxu que presideix el seu pare, Mitxelo.

Per bé que la idea inicial era centrar-se en el futbol base, aquesta part del projecte s’ha hagut d’aparcar a causa de l’interès que va despertar en les divisions de bronze del futbol espanyol. “El nostre futur passa per créixer cap avall, no cap amunt, i penetrar en les categories inferiors”, afirma Muñoz. Footters també emet la Premier mexicana (equivalent a la Tercera Divisió) i aviat oferirà un altre campionat llatinoame­ricà. Amb l’acord aconseguit amb la Federació, ara el desafiamen­t és arribar a expandir-se per l’univers de 440 equips, que de mica en mica s’incorporen. Ja hi ha més de 90.000 usuaris que gaudeixen d’una mitjana de 60 partits cada cap de setmana.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain