La Vanguardia (Català)

Tres minuts? Un acudit

- Joaquín Luna

La vida del quart àrbitre és molt ingrata, però té el seu minut de glòria, l’instant estel·lar en què s’erigeix en vedet emplomalla­da del Folies Bergère: l’acte d’anunciar al món el temps de prolongaci­ó d’un partit molt disputat. –Tres minuts??? El quart àrbitre és el cavaller de la trista figura. Es passa una hora i mitja fent el desentès –les banquetes són una altra cosa sense càmeres de televisió–, ha de renyar dos entrenador­s adults que se salten el seu espai –perfectame­nt delimitat– i està obligat a verificar que el futbolista que entra no porta una navalla, un anell punxegut o uns tacs afilats, una missió tan ingrata com la dels auxiliars de vol quan gesticulen sobre l’evacuació en cas d’accident.

I ni tan sols aquest minut, amb el marcador digital i els braços enlaire, com les belleses entre assalt i assalt en la boxa del segle XX, és un minut de treva i glòria.

–Sis canvis a la segona part, tres gols amb les tres celebracio­ns del Vila-real, una expulsió per doble groga i només tres minuts de prolongaci­ó?

“Sólo cinco minutos, la vida és eterna, sólo cinco minutos”, cantava Víctor Jara. Ni cinc ni quatre: tres. Els tres minuts més èpics del FC Barcelona aquest any. El lapse per mantenir la invencibil­itat, sensació clau de cara a la Lliga de Campions.

Jo no m’explicava una prolongaci­ó tan curta, casolana i políticame­nt correcta.

En contra de moltes llegendes urbanes, l’àrbitre prolonga un partit el temps que li dona la gana. No hi ha un temps addicional reglamenta­t per a cada substituci­ó ni un temps

Sis canvis, una expulsió, tres gols amb les tres celebracio­ns del Vila-real... i 180 segons addicional­s?

addicional reglamenta­t per a la celebració dels gols. Tampoc, esclar, per a les rampes que sempre apareixen entre els jugadors que estan guanyant. O sobre el temps que es pren un jugador ja expulsat per presentar recurs oral, tan habitual com inútil, excepte, esclar, si és per perdre temps.

El col·legi arbitral anglès “quantifica”, de manera orientativ­a, el temps addicional per canvi o celebració d’un gol: 30 segons en tots dos casos. No seria forassenya­t donar aquest mig minut a una expulsió.

Encara que es considerés que el FC Barcelona va fer dues substituci­ons de cop, el temps de prolongaci­ó a Vila-real hauria superat els quatre minuts (el Barça “no va celebrar” els seus dos gols). Mínim, quatre. Màxim, sis.

Sorprèn l’absència de criteris i de tecnologia per fixar la prolongaci­ó. El més sucós del Vila-real-FC Barcelona –gran partit per a l’aficionat– van ser, sens dubte, els minuts de les escombrari­es. Cada minut era or.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain