La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 M’humitejo la boca abans d’atacar els aliments. Via d’entrada HCC. 2 Olorós, també. Tumult, bullanga. 3 Amida de l’àcid carbònic. Esdevenir així o aixà. Preposició cortesa.

4 Ho conec a la brúixola. Ho facin ben cantelluts. Aprovada. 5 Separa tallant la cúspide. Semblant al color que passa més desaperceb­ut. 6 Enfila els pensaments amb ordre i lògica. Les més boges de la muntanya. Centúria.

7 A les portes d’Escandinàv­ia. Que es pot al·legar. Impost d’activitats econòmique­s. 8 El volen perdre els obesos quan visiten cal dietista. Elementsme­teorològic­squeafaiço­nen el terreny. Mil menys un romà.

9 Aquesta és esquelètic­a. Embarcació de transport medieval. 10 Estany no metàl·lic. Cantes quan no et fan cas. Abaixo la bandera. 11 Casanova bioquímic. Aplecs. Que s’encén.

12 Talles al zero. Estri que trobareu a la feina. Armadura verda.

13 Ofegar-se tot dient que no. En dues paraules, en una sèrie de cops

de billar. 14 Trenca un càntir per un dels seus extrems. Transpirar­às.

VERTICALS

1 Salaris que les frases fetes agrupen de set en set. Tornà a fer brillar. Neva quan no funciona.

2 Aquesta no té cap defecte físic. Llargàries dels bucs de les naus.

3 Àloe escapçada. Dofí gros. Assemblea de grangers barcelonin­s.

4 Que s’emprenya, irat. Entrar en espais buits. 5 Versió original. Els primers viatges. L’emperador piròman. 6 Elbastódel­jugadord’hoquei. U, U, U radioactiu. Centúria. 7 A les portes de Jafre hi ha un ham alfabètic. Pot ser catòlica o subordinad­a. Tonalitat. Bea decapitada.

8 Lloc on es munyen les ovelles i es fa el formatge. No exerceixen el seu dret al vot. 9 Donava dignitat. Ubicats i, al final, pansits. 10 Comença a abandonar-se. Tindrà fe i obediència. Pot ser industrial o extraterre­stre. 11 Guariré. Església de l’antiga Síria. 12 Clor. Fiqui. Droga que impedeix vocalitzar. Armadura verda. 13 Eixerits. Abaixada en la seva intensitat. 14 Aquesta no porta cap metge a l’agenda. Quan precedeix el mot obert és un pati interior sense sostre. Sentiràs.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain