La Vanguardia (Català)

Més enllà del nord i el sud

La Carmen i l’Iñaki es donen una altra oportunita­t com a parella en l’arrencada de la cinquena temporada d’‘Allí abajo’ avui a Antena 3

- FRANCESC PUIG

Que una sèrie arribi a rodar una cinquena temporada és un fet excepciona­l en la televisió espanyola d’avui. I aquest és un dels mèrits principals d’Allí abajo, la comèdia que agita la convulsa convivènci­a entre la gent del nord i la del sud de la Península. Avui estrena nou lliurament, i es converteix en l’única sèrie de prime time de les que s’han estrenat aquesta dècada que arriba a una cinquena entrega.

Produïda per Atresmedia Televisión en col·laboració amb Plano a Plano, la sèrie incorpora l’actor Paco Tous com a fitxatge estrella, i María León i Jon Plazaola continuara­n encapçalan­t el repartimen­t en els papers d’Iñaki i Carmen. La quarta temporada es va acabar amb la parella protagonis­ta adonant-se que, després de la separació, encara s’estimaven i que tenien una cosa molt important en comú, la seva filla, de manera que decidien donarse una altra oportunita­t. D’altra banda, la Gotzone entenia que el lloc de l’Iñaki era a Sevilla, amb la Carmen i la seva filla, però a l’última escena de la temporada descobria que estava embarassad­a.

“Ara, com que ja havíem esgotat una mica l’enfrontame­nt i les diferèncie­s entre el nord i el sud, hem volgut desenvolup­ar una mica més els personatge­s i buscar un altre tipus de conflictes, com el fet d’estar casat i tenir un fill amb una altra parella”, revela sobre els nous episodis el creador i productor executiu de la sèrie, César Benítez, que afegeix que, davant aquesta delicada situació, “els nostres protagonis­tes aniran resolent els problemes amb la seva humanitat”.

Paral·lelament a aquesta trama principal se’n desenvolup­aran dues més de gran pes aquesta la temporada. Una girarà al voltant de la clínica Híspalis, que haurà de tancar momentània­ment per fer unes costoses obres després de descobrir problemes d’aluminosi. “La clínica serà comprada per un grup xinès, cosa que ens permetrà un joc de contrastos entre la cultura espanyola i l’oriental”, revela Benítez. I una altra trama estarà relacionad­a amb una qüestió de poder: “Cristóbal Benjumea intentarà aspirar a l’alcaldia d’un poble, és a dir, una missió impossible amb uns ideals tan retrògrads”.

La sèrie, rodada entre Sevilla i Sant Sebastià, també presenta una novetat important pel que fa a la durada dels episodis, que seran de 50 minuts, seguint la nova estratègia d’Atresmedia Televisión, estrenada ahir amb 45 revolucion­es. Ha estat una mesura ben rebuda per Benítez: “En un moment, a més a més, en què la gent cada vegada té menys paciència a l’hora d’asseure’s i consumir ficció”. Passar dels 70 als 50 minuts permet “guanyar molt en ritme, sobretot tractant-se d’una comèdia”.

Benítez al·lucina per haver arribat a una cinquena temporada, un fet gairebé excepciona­l en la ficció televisiva espanyola actual. Només la sèrie de Telecinco La que se avecina la supera amb l’estrena, els pròxims dies, de la temporada número onze. El productor diu que afronten aquest lliurament “amb molta il·lusió i una mica perplexos, perquè ja no és normal que una sèrie duri cinc anys, cosa que, d’altra banda, s’entén perquè cada vegada hi ha més oferta i tot és més complicat”.

La sèrie d’Antena 3 es va veure beneficiad­a en el moment de l’estrena, el 2015, per l’èxit que havia tingut el film Ocho apellidos vascos, que contenia una història similar, malgrat que la idea de la sèrie era anterior. Sobre si Allí abajo ha reforçat o eliminat clixés i estereotip­s sobre bascos i andalusos, Benítez afirma que “els polítics ens insisteixe­n que hi ha moltes coses que ens diferencie­n, i hi ha moments en què sembla que hi ha dues Espanyes, però amb aquesta sèrie el que venim a dir és que, tot i que hi ha algunes diferèncie­s, hi ha moltes més coses que ens uneixen que no pas que ens separen”.

I aquí és on la sèrie ha posat l’accent: “En el fons, tots som molt semblants, i això val tant per al nord i el sud com per a la gent de diferents religions, cultura i color. El que passa és que la societat, la vida i, sobretot, el món de la política, vol focalitzar més el que ens separa, que és molt mes rendible”, assenyala Benítez.

Pel creador César Benítez, passar de 70 a 50 minuts permet que els capítols guanyin molt de ritme

 ?? ATRESMEDIA ?? L’Iñaki (Jon Plazaola) i la Carmen (María León) amb la seva filla en la ficció
ATRESMEDIA L’Iñaki (Jon Plazaola) i la Carmen (María León) amb la seva filla en la ficció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain