La Vanguardia (Català)

Bombons per començar

Tunísia, Puerto Rico i l’Iran, rivals d’Espanya a la primera fase del Mundial

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Kobe Bryant va ser oli en un llum per a la selecció espanyola. L’exjugador dels Lakers va ser l’encarregat d’extreure la bola del conjunt de Sergio Scariolo en el sorteig del Mundial de la Xina que es va celebrar ahir a Shenzhen i la veritat és que li va portar sort. Ja se sabia, per rànquing i per condiciona­nts geogràfics, que el grup de la primera fase per als Pau Gasol i companyia no seria gaire complicat però el resultat va ser encara més positiu de l’esperat. Tunísia, Puerto Rico i l’Iran són els tres rivals inicials d’Espanya. Vaja, que molt s’hauria de torçar la cosa perquè la presa de contacte amb el Mundial no fos poc més que un tràmit. “És un grup bastant assequible, cap adversari no és tan senzill com per guanyar sense baixar de l’autocar ni massa complicat. Tenen una bona preparació tècnica i físic. Però el més dur vindrà després”, va admetre el selecciona­dor Scariolo a Cuatro des dels Estats Units, on exerceix com a entrena- dor ajudant als Toronto Raptors.

Espanya s’estrenarà el 31 d’agost contra Tunísia, competirà el 2 de setembre contra Puerto Rico i tancarà la primera fase contra l’Iran el 4 de setembre. Els tres partits es disputaran a Canton. El conjunt hispà no ha perdut mai contra Tunísia ni l’Iran i el seu balanç contra Puerto Rico està equilibrat (7-7).

Passat aquest tram i, en pura teoria, què li espera a Espanya en la segona fase? La selecció, enquadrada en el grup C, s’enfrontarà als dos primers del D. Sobre el paper seran la temible Sèrbia i Itàlia. “Segons el meu parer, els serbis només estan un pas per sota dels Estats Units i més tenint en compte que hi volen anar les seves principals figures”, va advertir Scariolo. Aquí les càbales es multiplica­ran perquè si la selecció espanyola acaba primera la segona fase i la dels Estats Units, dirigida per Gregg Popovich, també fa el mateix, espanyols i nord-americans no es podrien enfrontar fins a una hipotètica final, que es disputarà a Pequín el 15 de setembre.

Esclar que d’això gairebé no se’n vol parlar a les files de l’equip espanyol, ja que altres vegades s’han fet les mateixes especulaci­ons i després el combinat de Scariolo no ha complert els pronòstics. “És veritat que seria l’ideal evitar als Estats Units fins al final però hem d’oblidar-nos d’això i fer el nostre propi camí. Hem d’anar partit a partit”, va afirmar Sergio Llull, que espera tornar a la selecció després de la greu lesió que li va impedir d’estar a l’Eurobàsque­t del 2017. Entre altres coses, Espanya hauria de resoldre uns encreuamen­ts en què el trajecte es complica. Un adversari lògic per als quarts de final seria l’Argentina o Rússia.

En tot cas, la voluntat espanyola és la de rescabalar-se dels dos últims Mundials. Després d’imposar-se a l’edició del Japó el 2006 van ser eliminat als quarts de final contra Sèrbia el 2010 i van repetir resultat el 2014 quan van perdre a casa contra França.

Serà l’última o una de les últimes ocasions per veure competir Pau Gasol amb la selecció. El pivot de Sant Boi arribarà a la cita xinesa amb 39 anys i sempre ha expressat la seva voluntat de serhi present, malgrat que aquesta temporada juga realment poc a l’NBA. Amb el canvi dels San Antonio Spurs als Milwaukee Bucks el vaixell insígnia de la selecció intentarà adquirir un ritme de competició més gran.

No tots els grups de la primera fase són tan senzills a priori com el d’Espanya. N’hi ha dos que semblen particular­ment competitiu­s. Són el que ha unit a Lituània, Austràlia, el Canadà i el Senegal i el que engloba Grècia, el Brasil, Montenegro i Nova Zelanda.

Es tracta d’un Mundial de números gegantins, ja que comptarà per primera vegada amb 32 participan­ts i es repartirà en vuit seus. A Pequín només es jugaran les semifinals i la final i els partits del grup A, el de la Xina, que va reforçar les seves possibilit­ats de classifica­ció amb contraris favorables als seus interessos. El Mundial també té l’estímul que els dos primers equips europeus obtindran el bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio.

SERGIO SCARIOLO

“La veritat és que és un grup força assequible; les coses dures vindran després, amb Sèrbia a la segona fase”

SERGIO LLULL

Si fem bé els deures evitarem els EUA fins a una possible final, però hem de fer el nostre camí”

 ?? STR / AFP ?? Kobe Bryant i Yao Ming en un moment del sorteig del Mundial ahir a Shenzhen (Xina)
STR / AFP Kobe Bryant i Yao Ming en un moment del sorteig del Mundial ahir a Shenzhen (Xina)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain