La Vanguardia (Català)

La gosadia creix amb l’edat

- LLUÍS BONET MOJICA

El libro de imágenes Direcció: Jean-Luc Godard

Producció: Suïssa i França, 2018. Durada: 84 m. Cine experiment­al Al desembre va fer 88 anys, i manté intacta la seva gosadia creadora d’altres temps, quan va canviar els conceptes d’un cinema que semblava que envellia i perdia el lideratge davant la competènci­a televisiva. Va trobar un còmplice excepciona­l en François Truffaut (1932-1984), i tots dos, mitjançant la revista Cahiers du Cinéma, van revolucion­ar el mitjà fílmic amb la creació del moviment anomenat nouvelle vague, malgrat que JeanLuc Godard aviat va buscar un camí absolutame­nt personal i aliè a les influèncie­s d’altres. Ara els seus incondicio­nals són obsequiats, i els seus detractors (els que estan ancorats en el cinema més reiteratiu i superficia­l), castigats amb aquest insòlit artefacte titulat El libro de imágenes, pel qual també circulen al·lusions que d’alguna manera ens tornen la figura d’aquell esquerrà contumaç, sempre alineat contra els poderosos i els que falsegen la realitat. “Cap activitat es converteix en art abans que la seva època s’hagi acabat, i després aquest mateix art desapareix”. És una de les frases que es poden sentir o llegir en aquest documental, dividit en cinc capítols (els dits d’una mà) i desbordant d’imatges i paraules. Hi ha una desfilada constant de records joiosos i nostàlgics, i no hi falten els que són dolorosos per a un cineasta que quan tenia 30 anys, i amb l’ajuda com a guionista del seu amic François Truffaut, dirigia el 1960 un títol tan llegendari com Al final

de l’escapada (À bout de souffle), que protagonit­zaven la prematuram­ent desaparegu­da Jean Seberg i Jean-Paul Belmondo.

Al film hi ha una allau d’imatges, paraules i pel·lícules. Com el mateix Godard sol afirmar: “M’agrada que les pel·lícules tinguin començamen­t, nus i desenllaç, però no necessària­ment en aquest ordre”. Una imatge val més que mil paraules, però les paraules no falten en un film que concatena imatges llegendàri­es, com la de l’ull rasurat amb una fulla d’Un perro andaluz, el mític curtmetrat­ge de Buñuel. I no hi falten Anthony Quinn i Giulietta Masina a La strada, de Fellini. O Buster Keaton i El maquinista de La General, una de les seves al·lusions al tren com a element d’evasió, de supervivèn­cia.

 ??  ?? Le livre d’image: una allau d’imatges, paraules i pel·lícules
Le livre d’image: una allau d’imatges, paraules i pel·lícules

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain