La Vanguardia (Català)

El prior del Valle de los Caídos només acatarà una decisió judicial

La missiva de Parolin a Calvo no altera la posició de l’abat sobre Franco

- CARLOS NOVO Madrid

Santiago Cantera, el prior del Valle de los Caídos, manté la seva oposició a l’exhumació de Franco malgrat la missiva coneguda aquesta setmana del secretari d’Estat del Vaticà i mà dreta del Papa, Pietro Parolin, a la vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, en què reitera que la Santa Seu no s’oposa a l’exhumació del dictador de la basílica i recorda a l’abat el deure de “respectar les autoritats civils”.

En una entrevista amb Europa Press, Cantera assegura que “la comunitat benedictin­a respectarà la decisió de l’autoritat civil, que en aquest cas no és el poder executiu, sinó l’autoritat judicial, com va recordar el Tribunal Suprem, ja que hi ha el dret a recórrer i a sol·licitar la tutela judicial”. La família de Franco ja ha dit que recorrerà davant el Suprem contra la decisió del Govern central d’exhumar el dictador, de manera que serà aquest Alt Tribunal el que tindrà l’última paraula. No té termini per pronunciar-se.

L’Executiu va donar divendres passat quinze dies a la família Franco per buscar una alternativ­a a la catedral de l’Almudena, en ple centre històric de Madrid. Luis Felipe Utrera Molina, advocat dels nets del dictador, diu que “la família rebutja elegir una nova ubicació i reitera que lliurarà batalla al Suprem, al qual demanarem que cautelarme­nt suspengui l’exhumació”.

Sobre la carta de Parolin, Cantera va subratllar que “és una interpreta­ció parcial i molt particular del Govern central i en què s’esmenta només una part del text”. Segons la seva opinió, “no és l’Executiu, sinó el poder judicial, el que decideix i sentencia, i hi ha la possibilit­at fins i tot d’exhaurir tota la via de recursos judicials possibles. Això és el propi d’un Estat de dret”, va concloure.

El nou secretari general de la Conferènci­a Episcopal Espanyola, Luis Argüello, va assenyalar ahir en una entrevista a la Cope que “és diferent dir que l’Església no s’hi oposa a dir que dona suport a l’exhumació”. Per Argüello, “Parolin, a la seva carta, ha tornat a dir el que va dir a l’octubre en una nota en què va haver de sortir al pas de les declaracio­ns de la vicepresid­enta, en relació amb la reunió mantinguda al Vaticà entre Carmen Calvo i el secretari d’Estat”.

Aleshores, el Vaticà es va molestar per les paraules de Calvo i va fer públic un comunicat en què matisava que sí que acceptava l’exhumació del dictador, però no tenia res a dir sobre on hi hauria la nova inhumació. Argüello sosté el que sempre ha dit el cardenal i arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro: és un afer que han de dirimir el Govern central i la família i en què l’Església es manté al marge.

La família del dictador rebutja oferir una altra ubicació per a les restes i “lliurarà batalla al Suprem”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain