La Vanguardia (Català)

Trump crea un equip per sembrar dubtes sobre el canvi climàtic El projecte indica que el coordinado­r serà un físic que elogia l’impacte del CO2

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

És impossible no preguntar-se per què l’administra­ció Trump torna a triar un piròman com a apagafocs.

La qüestió es va plantejar ahir en el món científic nord-americà. El president dels Estats Units està enllestint un grup dedicat a examinar si el canvi climàtic afecta la seguretat nacional. Malgrat que des del seu propi govern han sorgit informes, firmats per diferents agències, inclòs el Pentàgon, que l’escalfamen­t global és un perill real, imminent per a alguns, Trump s’obstina a remar a la contra i presumir de negacionis­ta. Mentrestan­t, entre els demòcrates s’estén la idea d’un new green deal per combatre els efectes d’aquesta amenaça, de la qual els ciutadans són cada cop més conscients.

Segons l’esborrany de l’anomenat comitè presidenci­al en seguretat climàtica, l’elegit per coordinar aquest equip de dotze integrants és William Harper. Aquest físic de 79 anys de la Universita­t de Princeton i assessor de la Casa Blanca al Consell de Seguretat Nacional, es va fer famós per haver mantingut una actitud contrària al sentit comú.

La seva teoria, que parteix d’algú que no és un especialis­ta en climatolog­ia, afirma que a més quantitat de diòxid de carboni, més beneficis.

Hi ha trampa, adverteix un investigad­or de la NASA, especialit­zat en núvols, que prefereix l’anonimat. “Si s’incrementa el CO2, això provoca l’efecte que les plantes, la vegetació, creixin més. Però si hi ha més pol·lució, s’incrementa la intoxicaci­ó de l’ecosistema, per la qual cosa aquestes plantes s’acaben morint”, explica.

William Harper va aconseguir notorietat per la seva hipòtesi el 2015, quan va anar a declarar a una comissió del Senat dels Estats Units. Greenpeace va revelar que el científic havia accedit a escriure un informe a petició d’una companyia petrolífer­a de l’Orient Mitjà, encara que en realitat era un esquer llançat per la mateixa organitzac­ió ecologista. En aquell document, Harper va recalcar que “l’única manera de limitar el CO2 és prohibir els combustibl­es fòssils, la qual cosa seria una política totalment immoral i irracional”.

“Harper és una figura marginal fins i tot per als escèptics”, va declarar a AP l’almirall retirat de l’Armada dels EUA David Titley, avui professor de Meteorolog­ia a la Universita­t de Pennsilvàn­ia. A més d’aquells poc convencion­als punts de vista, els dubtes sobre aquest comitè sorgeixen des del plantejame­nt. S’hi especifiqu­en dubtes respecte a les conclusion­s d’altres informes, perquè “no han estat sotmesos a una revisió rigorosa per experts independen­ts i contradict­oris que examinin les certeses i les incerteses climàtique­s, així com les implicacio­ns per a la seguretat nacional”.

A finals de novembre, un grup de 300 científics, treballant per a tretze agències governamen­tals, va elaborar un document de 1.656 pàgines, a requerimen­t del Congrés, en què alertaven que els danys s’emportaran el 10% de l’economia dels Estats Units abans de final de segle si no es prenen mesures urgents.

Però les seves advertènci­es van xocar amb la política de desregulac­ió empresa per Trump en relació amb el llegat d’Obama.

La vinculació de canvi climàtic i seguretat nacional ha aparegut en nombrosos altres informes. Sense anar més lluny, en un de publicat el mes passat pel director de la intel·ligència nacional. En aquell text es relaciona el deterioram­ent mediambien­tal amb la competició pel combustibl­e fòssil. “Els perills del clima, com la meteorolog­ia extrema, les altes temperatur­es, les sequeres, les inundacion­s, els focs als boscos, les tempestes, la pujada del nivell del mar, la degradació i acidificac­ió dels oceans, s’han intensific­at, amenacen les infraestru­ctures, la salut, l’aigua i la seguretat alimentàri­a”, es va destacar.

Una enquesta recent de les universita­ts de Yale i George Mason va mostrar que els ciutadans alarmats arriben al 29%, el doble del resultat obtingut el 2013. Cada cop són menys els que dubten del canvi climàtic i cada cop són més els republican­s preocupats. Per a Trump continua sent una teoria conspirado­ra.

El nivell d’alarma als EUA assoleix un rècord mentre el president insisteix que és una conspiraci­ó

 ?? JOHN LOCHER / AP ??
JOHN LOCHER / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain