La Vanguardia (Català)

Més de 300 gihadistes capturats a l’últim enclavamen­t de l’EI a Síria

L’Iraq i els EUA es reparteixe­n presoners en l’imminent alliberame­nt de Baguz

-

Rendició o mort. No hi ha hagut cap altra sortida per als milicians de l’Estat Islàmic (EI) a l’última localitat siriana sota el seu control, Baguz, a la riba del riu Eufrates i la frontera de l’Iraq. Segons les agències de notícies i un puntual seguiment de l’Observator­i Sirià de Drets Humans (OSDH), la liquidació de Baguz no passaria per cap pacte que permetés a les restes de l’EI arribar a la província siriana d’Idlib o al desert iraquià a canvi de deixar sortir la població civil. Una altra cosa és la decisió de declarar el final de la batalla.

Entre els que van escollir la rendició, hi ha un ball de dades entre diferents fonts, però és possible que es puguin desglossar així: 150 gihadistes van ser lliurats ahir per les Forces Democràtiq­ues Sirianes (FDS) a l’Iraq, dels quals 130 són iraquians (cal recordar que l’EI va ser en origen un fenomen iraquià) i la resta, estrangers; tots formarien part d’un paquet de 500 acordat entre les FDS i la intel·ligència militar iraquiana, que és present a Baguz. Uns 180 gihadistes més van partir dimecres en camions amb destinació desconegud­a i sota custòdia de la coalició –és a dir, en aquest cas militars dels Estats Units–, segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans (OSDH). Entre ells hi hauria dos emirs de l’organitzac­ió, un d’egipci i l’altre marroquí.

Unes 2.000 persones, la gran majoria civils, dones i nens, però també gihadistes entre elles, van ser evacuades dimecres. El pro- cés continuava ahir. Des del desembre passat, unes 40.000 persones han sortit de Baguz durant el dia (però no diàriament) mentre que els atacs aeris i els bombardejo­s de l’artilleria continuave­n a la nit. Així va ser fins ahir mateix.

Segons Afp, els evacuats són sotmesos a interrogat­ori, presa d’empremtes digitals i escanejos de retina. Els lliurats a l’Iraq són portats a presons a la província d’Anbar però es desconeix on acaben els que continuen detinguts a Síria. Les dones i els nens són portats al camp de desplaçats d’Al-Hol.

Quants membres irreductib­les de l’EI, potser encara amb les seves famílies, queden a Baguz? Dos-cents, tres-cents? Estarien amagats en túnels sota alguns habitatges i protegits per un perímetre de mines.

Segons l’OSDH, les FDS van rebutjar un pacte amb l’EI però els van lliurar aliments per a unes 300 persones a canvi de recuperar els seus combatents que eren presoners dels gihadistes. Des d’aleshores, tot va passar a ser qüestió de temps.

 ?? MURTAJA LATEEF / EFE ?? Suposats combatents de l’Estat Islàmic, a bord d’un camió que va partir dimecres passat de Baguz
MURTAJA LATEEF / EFE Suposats combatents de l’Estat Islàmic, a bord d’un camió que va partir dimecres passat de Baguz
 ??  ?? FONT: Google EarthLA VANGUARDIA
FONT: Google EarthLA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain